Čtvrtek, 25. dubna 2024

Británie zahájila obchodování s emisními povolenkami

Británie zahájila obchodování s emisními povolenkami

Británie spustila vlastní systém obchodování s emisními povolenkami (ETS). Ceny povolenek dosáhly více než 50 liber (téměř 1500 Kč) za tunu, což znamená, že náklady na znečištění jsou vyšší než v EU, uvedla agentura Reuters. Británie chce být uhlíkově neutrální do roku 2050.

ETS je hlavním nástrojem pro snížení emisí skleníkových plynů. Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou vypouštět sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat. Británie spustila vlastní trh, který má nahradit trh EU, jehož součástí byla před odchodem z EU.

Po zahájení obchodování se povolenky začaly obchodovat za 50,23 libry za tunu, později však cena klesla na více než 45 liber (přes 1300 Kč) za tunu. V EU cena srovnatelného kontraktu činí téměř 50 eur (téměř 1300 Kč) za tunu.

Ceny povolenek v EU tento týden klesly o zhruba deset procent. Podle obchodníků to bylo částečně způsobené očekávaným spuštěním systému v Británii. Nyní, po zahájení obchodů v Británii, by se ceny v EU mohly podle nich dostat pod další tlak.

Podle analytiků první obchody ukazují důvěru v britský ETS jako systém.

Firmy, které musí působit na trhu EU i Británie, doufají, že vznikne propojení mezi oběma trhy a bude umožněno vzájemné obchodování s povolenkami. Zatím se však neobjevily známky toho, že by měla být zahájena formální jednání o propojení trhů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů