Pátek, 19. dubna 2024

Od Antarktidy se odlomil nový největší ledovec na světě

Od Antarktidy se odlomil nový největší ledovec na světě

Od Antarktidy se odlomil obrovský kus ledu o rozloze Pardubického kraje, a vznikl tak aktuálně největší ledovec na světě, informovala dnes Evropská kosmická agentura (ESA). Vědci ledovec označili jako A-76, ve Weddellově moři ho zachytily satelitní snímky evropské družice Sentinel-1. Obří kus ledu je 170 kilometrů dlouhý a 25 kilometrů široký.

Rozloha 4320 kilometrů čtverečních z něj dělá největší ledovec na světě a přebírá dosavadní prvenství od ledovce označovaného A-23A, který má přibližně 3880 kilometrů čtverečních. Nový velikán se odloupl od šelfového ledovce pojmenovaného po polárních průzkumnicích Wilhelmu Filchnerovi a Edith Ronneové. Názvy ledovců vznikají podle oblasti, kde byly poprvé zaznamenány, číslo určuje jejich pořadí. Pokud se rozlomí, přidávají se další písmena na konec názvu.

Oddělování nových ledovců v této oblasti je poměrně běžné, je součástí přírodních cyklů a nesouvisí s klimatickými změnami, uvedl Ted Scambos, odborník na ledovce z Coloradské univerzity. Ledovec A-76 se nejspíš brzy rozpadne na dva až tři kusy, píše Reuters.

Nový ledový útvar jako první zpozorovali britští vědci, jejich objev pak potvrdili američtí kolegové po prozkoumání snímků z mise Sentinel-1, která se skládá ze dvou satelitů obíhajících okolo Země a je součástí evropské pozorovatelské mise Copernicus. Sentinel umožňuje celoroční sledování vzdálených oblastí, jako je Antarktida, bez ohledu na počasí nebo světlo a tmu.

Největší zaznamenaný ledovec se odtrhl v březnu 2000 od Rossova šelfového ledovce. Jeho rozloha byla 11.000 kilometrů čtverečních, délka 295 kilometrů a na šířku měl 37 kilometrů. Obří kra se v následujících letech rozpadla na několik menších částí a většina z nich do roku 2018 roztála. Do té doby byl největším ledovec, který se v roce 1998 odtrhl od Filchnerova-Ronneové šelfového ledovce. Jeho rozloha byla 6900 kilometrů čtverečních.

Další obří kra se odtrhla od antarktického ledovce Larsen ve Weddellově moři na západě Antarktidy v červenci 2017. Její rozloha byla 5800 kilometrů čtverečních. Délka tohoto ledovce byla 175 kilometrů a šířka 50 kilometrů. I tato obří kra se postupně rozpadla na několik menších částí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů