Pátek, 26. dubna 2024

Ekologové: ČEZ dal signál, že doba uhelná končí, plán má však nejasný

Ekologové: ČEZ dal signál, že doba uhelná končí, plán má však nejasný

Nově představená strategie firmy ČEZ je podle ekologických organizací signál, že budoucností energetiky jsou obnovitelné zdroje a že doba uhelná končí rychleji, než se donedávna čekalo. Firma však neuvedla, které uhelné elektrárny bude zavírat a kdy o tom bude rozhodovat. Plán je polovičatý, uvedli v reakci na dnešní vystoupení představitelů ČEZ zástupci Greenpeace a Hnutí Duha. Výrazně kritičtější je k záměrům ČEZ organizace Limity jsme my. ČEZ plánuje do roku 2030 vybudovat obnovitelné zdroje o výkonu 6000 megawattů (MW), převážně fotovoltaické elektrárny. Jde zhruba o trojnásobek výkonu Jaderné elektrárny Dukovany. Do roku 2030 chce také firma snížit podíl výroby elektřiny z uhlí na 12,5 procenta.

"Nová strategie firmy ČEZ dává zcela jasný signál, že budoucností energetiky jsou obnovitelné zdroje a naopak uhlí končí. Doufám, že se z toho poučí hlavně vláda," uvedl energetický expert Hnutí Duha Jiří Koželouh. "Pokud má Česko odpovědnost k budoucím generacím a zároveň chce využít aktuální finanční nabídky EU pro modernizaci energetiky a spravedlivou transformaci ekonomiky uhelných krajů, potřebuje ihned naplánovat rychlý odklon od uhlí do konce tohoto desetiletí. Konec uhlí v roce 2038, který prosazuje ministr průmyslu (Karel) Havlíček, je ekologický i ekonomický nesmysl," dodal ekolog.

Podle Lukáše Hrábka z Greenpeace je konec uhlí v podání ČEZ polovičatým řešením. "Ovšem i tak jde o velké symbolické rozhodnutí, které ukazuje, že uhlí v Česku definitivně končí. Ministři a ministryně této vlády, případně i té budoucí, která vznikne po podzimních volbách, by měli důkladně zvážit, jak moc chtějí podporovat uhlí i po roce 2030, když ho v té době nebude podporovat ani ČEZ," zdůraznil Hrábek.

Ekologové upozorňují, že dosavadní ústup společnosti od uhlí znamenal hlavně prodej uhelných elektráren Chvaletice a Počerady skupině Sev.en Energy. Ani dnes pak podle organizací firma neuvedla, které elektrárny se budou zavírat a kdy se o tom bude rozhodovat s ohledem na potřeby distribuční soustavy. Ekologům se také nelíbí, že firma neuvedla, zda chce prodlužovat těžbu na dole Bílina "za horizont roku 2030".

"Velká část bank a pojišťoven na českém trhu omezuje poskytování úvěrů a pojištění uhelným firmám, které nemají plán na konec využívání uhlí do roku 2030," poznamenal pak za Greenpeace Jiří Jeřábek. "Takový plán ale skupina ČEZ dnes nepředstavila: v roce 2030 stále plánuje spalovat uhlí a neuvedla ani konečné datum spalování uhlí. Lze tedy předpokládat, že takový plán nesplňuje pravidla řady finančních institucí pro poskytování finanční podpory či pojištění, a dnes oznámená prezentace se tak minula se zamýšleným cílem."

"Realita donutila ČEZ urychlit konec spalování uhlí a orientovat se na čisté obnovitelné zdroje. Předpokládám, že příští strategie firmy už nebude počítat ani s tak neekonomickými a riskantními zdroji, jako jsou velké jaderné reaktory. Ten v Dukovanech ČEZ plánuje jen díky štědré veřejné finanční podpoře, kterou budou splácet ještě další generace spotřebitelů do konce století," sdělil ČTK energetický konzultant sdružení Calla Edvard Sequens.

Kateřina Holá z organizace Limity jsme my vize ČEZ zkritizovala. "Slibovat, že budete mít v roce 2030 v provozu dvě až tři uhelné elektrárny, je naprosto v rozporu s tvrzením, že chcete chránit klima. Navíc, jak ukázala i nová studie Mezinárodní agentury pro energii (IEA), pokud se chceme vyhnout nejhorším dopadům klimatické krize, nemůžeme stavět žádné nové plynové zdroje," napsala ČTK aktivistka. Podle Holé zástupci Limity jsme my vnímají strategii ČEZ spíše jako "snahu zachránit co nejvíce fosilních paliv." "Uhlí musí do roku 2030 skončit a ani megawatt z něj nemůže být nahrazen jiným fosilním palivem," zdůraznila.

Do roku 2025 plánuje ČEZ postavit 1500 MW obnovitelných zdrojů. Nyní má skupina 1700 MW obnovitelných zdrojů, z toho 1000 MW v Česku. Skupina dnes také oznámila, že do roku 2030 sníží emise o 55 procent ve srovnání s rokem 2019. V roce 2025 pak plánuje vyrábět z uhlí pouze čtvrtinu veškeré své produkce elektřiny, v roce 2030 už jen 12,5 procenta.

V loňském roce vyrobil ČEZ bez započtení společností určených k prodeji 57,1 terawatthodiny elektřiny. Více než polovinu dodaly jaderné elektrárny, na uhelné elektrárny připadala třetina výroby. Následovaly zemní plyn (6,8 procenta) a obnovitelné zdroje (šest procent).

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií firmy. Představitelé současné vlády uvádějí, že český energetický mix by měl být v dlouhodobém horizontu postaven na jaderné energetice a obnovitelných zdrojích. Uhelná komise loni v prosinci doporučila ukončit využívání uhlí v Česku pro výrobu elektřiny a tepla v roce 2038, někteří ministři jsou pro odklon od uhlí už v roce 2033.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů