Úterý, 16. dubna 2024

Čtvrtý ročník soutěže Náš evropský projekt zná vítěze!

Čtvrtý ročník soutěže Náš evropský projekt zná vítěze!

Interaktivní včelí muzeum, výstavba malé vodní nádrže s povodňovým parkem, oprava kulturního domu a revitalizace lesoparku. To jsou podle hlasování veřejnosti vítězné projekty čtvrtého ročníku soutěže Náš evropský projekt. Čtyři vítězné obce - Hulice, Vernířovice, Horní Lhota a Orlová - si mezi sebou rozdělí výhru 180 tisíc korun na uspořádání obecních slavností.

V soutěži, kterou pořádá Zastoupení Evropské komise v ČR, spolu soupeřily projekty spolufinancované z fondů EU. O vítězích rozhodovala široká veřejnost v internetovém hlasování, jehož se zúčastnilo přes osm a půl tisíce lidí. Do soutěže bylo přihlášeno 49 projektů obcí, měst a městských částí z celé České republiky.

Absolutním vítězem čtvrtého ročníku soutěže se stala obec Hulice ve Středočeském kraji s projektem ,,Včelí svět v Hulicích - návštěvnické centrum". Projekt citlivé rekonstrukce sto let staré budovy bývalé obecné školy na interaktivní muzeum byl dokončen v roce 2012 a stal se unikátním v České republice i ve středoevropském prostoru. Zdejší expozice představuje hravým a neotřelým způsobem život včel a upozorňuje na jejich nezastupitelnou roli v přírodě.

,,Nápad vybudovat v Hulicích Včelí svět přišel v roce 2008. Dominantou obce je budova bývalé obecné školy z přelomu 19. a 20. století. Hledali jsme její účelné využití a možnost rekonstrukce a v široké škále názorů vyhrálo vybudování ojedinělé expozice. Účelem bylo vytvořit svět podle včely a co nejvíce přívětivou formou vtáhnout návštěvníky, především dětské, do života včel," uvedl Martin Kapek, starosta obce Hulice.

,,Architektonicky se prostor podařilo skvěle vyřešit. Při vší náročnosti stavby jsme měli štěstí na skvělou partu lidí od architektů až po zhotovitele interiéru, kteří přestavbu nebrali jen jako práci, ale výrazně otiskli do projektu i svoje srdce. A o to nám šlo. Těší nás, že bývalá obecná škola, současný Včelí svět, nadále slouží ke vzdělávání, získávání nových rozhledů a pokračuje v duchu tradice našich předků," doplnil Kapek. Projekt včelí expozice vznikl i díky dotaci z fondů EU ve výši téměř 11 milionů korun.

Druhé místo v soutěži získaly Vernířovice z Olomouckého kraje s projektem ,,Revitalizace Merty a Ztraceného potoka s povodňovým parkem". I díky spolufinancování EU ve výši 4,75 milionu Kč došlo v obci k výstavbě malé vodní nádrže a revitalizaci nivy. Obec dále vybudovala nové boční koryto s regulovaným průtokem vody či nové tůně a na březích dala vysázet vhodné dřeviny.

Na třetím místě se umístila obec Horní Lhota ze Zlínského kraje - veřejnost v soutěži zaujala díky revitalizaci zdejšího kulturního domu. Ten byl postaven v 60. letech, v minulosti byl prodán a následně se do vlastnictví obce dostal zpět, avšak ve zchátralém stavu. I za pomoci dotace 1,5 milionu Kč byl úspěšně zrekonstruován, zateplen a vybaven novým plynovým kotlem. Nyní je středobodem kulturního života obce, která v loňském roce oslavila 600 let od svého založení.

Speciální cena za nejvíce hlasů v soutěži pak putuje do Orlové v Moravskoslezském kraji. Ta uspěla s projektem na revitalizaci místního lesoparku. Jejím výsledkem je například úprava koryt vodních toků, obnova studánky, oprava mostu, vybudování venkovního hřiště či rekonstrukce veřejného osvětlení a lesních cest. Obyvatelé Orlové tak i díky dotaci v objemu 2 milionů Kč získali další možnost pro aktivní využití volného času.

,,O přínosu fondů EU se moc nemluví a ani občané často nevědí, jak evropské peníze jejich obci konkrétně pomáhají. Přitom - jak ukazuje naše soutěž - existuje celá řada projektů, na které mohou být obce právem hrdé," vysvětlila za organizátory soutěže Pavlína Žáková ze Zastoupení Evropské komise v ČR a dodala: ,,Jsme rádi, že je soutěž populární. Organizujeme ji již čtvrtým rokem a každý rok se hlásí se svými projekty další a další obce. Letos se rovnoměrněji zapojily obce z celého území České republiky, nicméně přesto stále zůstávají Morava a Slezsko v soutěži o něco aktivnější."

Kompletní výsledky 4. ročníku soutěže Náš evropský projekt naleznete zde. Partnery letošního ročníku jsou Svaz měst a obcí, Ministerstvo pro místní rozvoj a evropská informační síť Europe Direct. Česká republika má v současném programovém období k dispozici téměř 24 miliard eur. Web www.kdefondyEUpomahaji.cz nabízí možnost najít, jak evropské fondy pomohly přímo ve vašem kraji.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů