Sobota, 27. dubna 2024

Letos byly v Praze z šedých kontejnerů vytříděny 2 tuny kapslí od kávy

Letos byly v Praze z šedých kontejnerů vytříděny 2 tuny kapslí od kávy

Hliníkových kávových kapslí od kávy, které lidé mohou od letošního roku odkládat do šedých separačních nádob, byly letos od ledna do dubna v Praze vytříděny dvě tuny. ČTK to dnes sdělil mluvčí firmy Pražské služby (PSAS) Radim Mana.

Na separaci kávových kapslí se v Praze podílí Pražské služby, magistrát hlavního města a společnost Nespresso. Ta vytříděné hliníkové kapsle odebírá a dále zpracovává. Podle manažerky firmy Andrey Petrové se výrobou recyklovaného hliníku v porovnání s výrobou nového ušetří 95 procent energie. Pražané podle Many mohou do kontejnerů házet hliníkové kapsle od kávy libovolné značky.

Po hlavním městě je podle mluvčího PSAS rozmístěno 1555 šedých kontejnerů na kovové obaly. Jejich obsah se sváží na poloautomatickou třídicí linku do Vysočan. Mnohé hliníkové kapsle z odpadu určeného k recyklaci vybere ručně obsluha linky, další kapsle se vytřídí na takzvaných separátorech. Sesbírané kávové kapsle určené k recyklaci si z areálu Pražských služeb ve Vysočanech k dalšímu zpracování odváží specializovaná firma, dodal mluvčí.

TIP: Šedé kontejnery najdete (nejen v Praze) v mapě projektu KAMsNIM

Množství sesbíraných kovů se každoročně zvyšuje. V roce 2020 bylo sesbíráno 629 tun kovových obalů, což bylo o 208 tun více než v roce 2019 a o 367 tun více než v roce 2018. Loni lidé v Praze do separačních nádob vytřídili 59.592 tun odpadu, méně než o rok dříve. Zvýšilo se ale množství směsného odpadu, které firma PSAS svezla. Množství směsného odpadu v Praze roste už několik let, loni ho bylo 257.754 tun.

PSAS zajišťují svoz a zpracování odpadu pro zhruba dvě třetiny metropole. Od roku 2018 je jediným vlastníkem firmy Praha.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů