Pátek, 29. března 2024

V červnu opět začnou prohlídky v českých jeskyních, přerušené kvůli covidu

V červnu opět začnou prohlídky v českých jeskyních, přerušené kvůli covidu

Od 1. června se turistům znovu otevře 14 zpřístupněných jeskyní v Česku, které byly dosud zavřené kvůli epidemii onemocnění covid-19. Skupinové prohlídky podzemí budou omezené na maximálně 30 lidí včetně průvodce. Návštěvníci budou muset mít nasazený respirátor, dodržovat rozestupy a před vstupem si vydezinfikovat ruce. O obnovení turistického provozu dnes v tiskové zprávě informovala Správa jeskyní ČR.

Zájemci o návštěvu jeskyní musí mít nanejvýš týden starý negativní PCR test nebo antigenní test dělaný maximálně 72 hodin předem. Uznávat se budou i testy provedené na pracovišti či ve škole, doložené čestným prohlášením.

Další možností, jak se dostat na prohlídku podzemí, je být nejméně 22 dnů po první aplikaci dvoudávkového očkování proti covidu nebo alespoň dva týdny po jednodávkové vakcíně. Do jeskyní se také dostane návštěvník, který prodělal v uplynulém půlroce laboratorně potvrzený covid-19 a je již po povinné izolaci.

"V případech organizovaných školních zájezdů nebo skupin, přijíždějících společně hromadným dopravním prostředkem, je možné individuální doklady nahradit čestným prohlášením školy nebo organizátora, že všichni účastníci splňují podmínky podle některého z uvedených bodů," uvedl ředitel Správy jeskyní Lubomír Přibyl. K takovéto organizované skupině nebude možné připojit na prohlídku nikoho dalšího, upozornil.

Zájem o prohlídku veřejnosti přístupných jeskyní bývá v jarních měsících velký. Od března do června je za normálních okolností navštíví kolem 160.000 lidí. Letos ale byly všechny jeskyně v turisticky silné měsíce zavřené kvůli koronavirové epidemii. Negativně se to projevilo mimo jiné v rozpočtu Správy jeskyní. "Uzavření jeskyní a absence platících návštěvníků už loni na jaře udělalo v rozpočtu příspěvkové organizace velké trhliny, protože ochranu a provoz podzemí je nutné zajišťovat i při uzavření," uvedl Přibyl.

Návštěvníci se přesto mohou těšit na několik novinek. Provozní budova jeskyně Na Špičáku na Jesenicku prošla do letošního jara rozsáhlou rekonstrukcí, která zachovala její historickou podobu. U Koněpruských jeskyní u Berouna a Chýnovské jeskyně na Táborsku vznikají i díky evropským dotacím environmentální vzdělávací centra.

U příležitosti letošního Mezinárodního roku jeskyní a krasu správa připravuje výstavy o ochraně krasového podzemí ve vstupních budovách Punkevních jeskyní v Moravském krasu a Bozkovských dolomitových jeskyní na Semilsku. Postupně také každá z jeskyní získává pracovní list, díky kterému si školáci budou moci formou kvízu ověřit znalosti, které získali na prohlídce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů