Sobota, 27. dubna 2024

Vláda projedná návrh změn v nakládání s fluorovanými plyny a dalšími látkami

Vláda projedná návrh změn v nakládání s fluorovanými plyny a dalšími látkami

Změny v nakládání s tzv. regulovanými látkami a fluorovanými plyny (F-plyny) přináší návrh zákona, který v pondělí projedná vláda. Úprava například prodlužuje lhůtu pro předání držených tzv. regulovaných látek k zneškodnění, upravuje i podmínky pro zneškodňování F-plynů či některé administrativní záležitosti. Návrh na změnu zákona o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu, a o fluorovaných skleníkových plynech předloží ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Takzvané regulované látky poškozují ozonovou vrstvu a jsou zároveň významnými skleníkovými plyny. Nejznámější jsou takzvané "freony" (CFC a HCFC látky) či halony.

K hlavním změnám návrhu patří prodloužení lhůty pro předání regulovaných látek ke zneškodnění z devíti na 12 měsíců. "Vzhledem ke skutečnosti, že pro regulované látky platí kompletní zákaz uvádění na trh, výroby a užívání od 1. ledna 2010, regulovaných látek, které jsou shromažďovány k předání ke zneškodnění, je již velmi malé množství," stojí ve zprávě. Počet zařízení v provozu, které tyto látky využívají, se podle dokumentu stále snižuje.

"Pro subjekty zajišťující předávání regulovaných látek ke zneškodnění je ekonomicky přijatelné v takové situaci pouze předání většího množství regulovaných látek ke zneškodnění najednou," konstatuje dokument.

U nutnosti povolení pro zneškodňování a regeneraci F-plynů pak zpráva uvádí, že přestože je nakládání s těmito látkami povoleno, je nutné tyto látky regulovat kvůli jejich vlivu na zesilování skleníkového efektu. Návrh také rozšiřuje dosavadní zákaz uvádění jednorázových nádob pro F-plyny na trh i na jakékoliv nakládání s takovými obaly na území Česka.

K dalším změnám patří například úprava podoby celního prohlášení dovozců F-plynů, aby mohlo být lépe kontrolovatelné dodržování přidělených kvót. Návrh by měl také zjednodušit systém vydávání certifikátů pro nakládání s regulovanými látkami a F-plyny.

Do zákona je pak podle zprávy třeba doplnit dosud chybějící sankce za nedovolené využívání hasicích přístrojů či systémů požární ochrany s obsahem halonů, které spadají mezi regulované látky, po datu, kdy už nemohou být tyto přístroje provozovány.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů