Pátek, 29. března 2024

Ochránci hledají další dobrovolníky na vytrhávání borytu na Pálavě, stále kvete

Ochránci hledají další dobrovolníky na vytrhávání borytu na Pálavě, stále kvete

Ochránci přírody hledají další dobrovolníky na vytrhávání zplanělého borytu v Chráněné krajinné oblasti Pálava. Chladné počasí totiž zapříčinilo, že nedokonale vytržené rostliny znovu vykvétají a mohly by vysemenit. To by znamenalo další rozšíření nechtěné rostliny příští rok. V tiskové zprávě to za ochránce uvedl Pavel Pechoušek. Rostlina je rozšířená asi na 23 hektarech chráněné oblasti, podle ekologů Pálavě výrazně škodí, protože vytlačuje cennou stepní flóru.

Boryt se používal při barvení tkanin, získávalo se z něj modré barvivo, takzvané nepravé indigo. Na Pálavě ale zplaněl a začal se nekontrolovaně šířit. Každoročně tak žlutě kvetoucí koberce vyraší zhruba na 23 hektarech. Rozšiřuje se především na jihovýchodně orientovaných bezlesých strmých svazích Děvína, kde vytlačuje například šalvěj etiopskou, pálavský klenot kosatec písečný nebo ozdobné kontinentální trávy kavyly. Na plochách s dominancí borytu neroste ze vzácných a ohrožených druhů téměř nic.

Dobrovolníci ho proto na jaře vytrhávají pravidelně, v této době by s vytrháváním, které trvá několik týdnů, obvykle končili. Letos je to ale kvůli deštivému květnu jinak. "Tím, že letos prší opravdu hodně, tak rostliny, které dobrovolníci nevytrhli dokonale i s kořenem, ale jen je zalomili, znovu obrazily a vykvetly. Chladné počasí vše zpomaluje, a tak počítáme s kvetením zhruba do půlky června. Následně rostliny, které nestihneme vytrhnout, vysemení, což bohužel opět zvýší jejich počet v příštím roce," uvedla vedoucí projektu LIFE SouthMoravia Ivana Mariánková. Likvidace borytu je cílem projektu.

Zbavit se borytu není jednoduché, je třeba rostlinu po rostlině vytrhat. A aby byla likvidace úspěšná, je potřeba ji opakovat několik let po sobě. Na jaře, než semena rostliny dozrají, se tak u Děvína scházejí dobrovolníci každoročně, kvetoucí boryt i s kořeny vytrhávají. Letos se na akci sešli 7. května. Dobrovolníci z občanského sdružení Junák - český skaut, Kaprálův mlýn, ale vytrhávají boryt už čtvrtý týden. "Potřebovali bychom dobrovolníky klidně i na jeden den. Důležité je mít vhodné oblečení, boty do terénu a chuť pracovat. Dobrovolníci se mohou hlásit i jednotlivě. Nejlepší řešení je samozřejmě parta," uvedl jejich koordinátor Igor Forgáč. Hlásit se lze na jeho telefonním čísle 737 770 458.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů