Pátek, 29. března 2024

Komentář ministra Brabce ke schválení novely zákona o ochraně přírody a krajiny, tzv. antiinvazní novely, v PSP ČR

Komentář ministra Brabce ke schválení novely zákona o ochraně přírody a krajiny, tzv. antiinvazní novely, v PSP ČR

"Rád bych poděkoval všem poslaneckým kolegyním a kolegům, kteří odmítli některé doslova toxické pozměňovací návrhy, které by zásadním způsobem ohrozily přírodu v národních parcích, ale i mimo ně. Je již takovým folklórem, že každé otevření zákona o ochraně přírody a krajiny dává některým skupinám prostor pro velkou kreativitu, hlavně co se týká oslabení ochrany přírody v národních parcích. Nejproblematičtější návrhy dnes naštěstí neprošly, především se jednalo o návrh zrušit předkupní právo státu na pozemky v národních parcích a rezervacích nebo také o problematický návrh umožňující plošné kácení dřevin v ochranných pásmech vodovodů a kanalizací ve městech bez povolení a bez náhradní výsadby.

Naopak zcela hladce prošel původní návrh MŽP na posílení kompetencí stráže přírody, která by mohla nově získat pravomoc zastavovat vozidla při porušování vjezdů do zakázaných území, což dnes není možné. V době extrémního nárůstu turistů v přírodě to může být v budoucnu užitečným nástrojem, jak bojovat s neukázněnými návštěvníky. Navíc se dnes podařilo tuto pravomoc prosadit i u lesní stráže. Také se povedlo schválit nové kompetence úřadů, které budou nově moci zakázat ohňostroje na území chráněných krajinných oblastí, což je již běžná praxe na celém území národních parků.

Návrh na budoucí regulaci invazních druhů byl dnes schválen de facto v rozsahu vládní předlohy, bez zásadních změn. Na projednání čekala novela už řadu měsíců, a pokud by v tomto volebním období spadla pod stůl, pak by nám hrozily sankce za porušování evropských nařízení, ale především by nemohly být realizovány nezbytné kroky k razantnější redukci invazních nepůvodních druhů rostlin i živočichů," zdůrazňuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů