Pátek, 29. března 2024

V Austrálii začnou sledovat pohyb koalů s pomocí čteček obličejů

V Austrálii začnou sledovat pohyb koalů s pomocí čteček obličejů

Australští vědci začnou testovat zařízení umožňující rozeznávat koaly podle obličeje, což má umožnit lepší ochranu tohoto ohroženého druhu. Výzkum provádí Griffithova univerzita ve státě Queensland.

"Čtečky" tváří budou umístěny na chodnících postavených v blízkosti rušných silnic a umožňujících zvířatům bezpečnější pohyb krajinou. Použitý systém umělé inteligence umožní identifikovat každého koalu, který chodníkem projde.

Nad a pod hodně používanými silnicemi, jež jsou v blízkosti životního prostředí koalů, vznikly můstky a tunely, jež mají zabránit kolizím s auty, umožnit zvířatům "přecházet silnici" a udržet si životní prostor.

Studii vede profesor Jun Zhu a slibuje si od ní, že díky nové technologii už nebude nutné dlouho studovat záznamy z monitorovacích kamer. "Díky umělé inteligenci, která se rychle vyvíjí deset let, budeme schopní nejen rozeznat, že trasou prošel koala, ale také přesně který z nich to byl," řekl Zhou agentuře AFP. Ke sledování koalů se dosud používaly identifikační známky a GPS.

Univerzita spolupracuje s ochránci přírody a umělou inteligenci využije k získání informací o jednotlivých koalech a jejich pohybu. Má to umožnit sledování, jakým způsobem tito stromoví vačnatci využívají chodníky kolem silnic a zda takové pasáže mohou zabránit všem srážkám s auty.

Projekt financuje vláda a první pozorování začnou na 20 místech v okolí Brisbane.

Koalové medvídkovití žijí na východě a jihu Austrálie a na začátku 20. století byli téměř vyhubeni, protože byli loveni kvůli kožešině. Stále jsou ohrožený druh, reagují na klimatické změny i na ztrátu životního prostředí. Nebezpeční jsou pro ně psi, rušná doprava i nemoci. V letech 2019 a 2020 jich mnoho zahynulo při rozsáhlých lesních požárech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů