Čtvrtek, 25. dubna 2024

Olomoucké výstaviště připravilo přehlídku stovek masožravých rostlin

Olomoucké výstaviště připravilo přehlídku stovek masožravých rostlin

Stovky masožravých rostlin pocházejících z několika sbírek uvidí lidé na výstavě Živé pasti, kterou od 10. do 20. června ve svých sbírkových sklenících uspořádá Výstaviště Flora Olomouc. "Některé masožravé rostliny si budou moci návštěvníci ve skleníku také zakoupit," sdělil dnes ČTK mluvčí Výstaviště Flora Michal Poláček.

Vystavena bude například masožravá rostlina z rodu bublinatek, která svoji kořist polapí ve zlomku vteřiny. "Některé bublinatky mají pod vodou ponořené až tisíce miniaturních lapacích měchýřků naplněných vodou. Tu z nich odčerpávají, a vytváří tak podtlak. Po podráždění se měchýřek bleskurychle otevře a nasaje okolní vodu i s kořistí," uvedl vedoucí sbírkových skleníků Výstaviště Flora Olomouc Pavel Souček.

Bublinatky Výstavišti Flora zapůjčila Botanická zahrada hlavního města Prahy, katedra botaniky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého a také sběratelé Vladimír Sedláček a Markéta Aubrechtová, která bude po celou dobu konání výstavy Živé pasti zájemcům o pěstování masožravých rostlin poskytovat ve skleníku rady.

"Současně ale budeme mít vystavené i takové druhy, které potřebují tak specifické podmínky, že je v běžné domácnosti prakticky nemožné udržet je při životě," uvedl Souček. Náročné na pěstování jsou například masožravé rostliny z rodu Heliamphora, které potřebují k životu hodně světla, ale současně nízkou teplotu a vysokou vlhkost. Pocházejí totiž ze stolových hor v Jižní Americe, kde ve velké nadmořské výšce právě takové podmínky panují.

Výstava Živé pasti bude součástí akce Olomoucká muzejní noc. Fascinující svět masožravých rostlin tak budou moci lidé poznat i při večerní prohlídce, která je naplánována na pátek 18. a sobotu 19. června od 20:00 do 23:00.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů