Úterý, 19. března 2024

Amazonský prales v Brazílii zažil nejpustošivější květen v historii

Amazonský prales v Brazílii zažil nejpustošivější květen v historii

Amazonský prales v Brazílii zažil nejpustošivější květen v historii. Za uplynulý měsíc se zde vykácela plocha 1180 kilometrů čtverečních lesů, o 41 procent více než za loňský květen. Zrychlující se tempo kácení největšího deštného pralesa na světě snižuje věrohodnost slibů brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, že "eliminuje nelegální odlesňování v Brazílii do roku 2030", píše agentura AFP.

Nejnovější údaje o postupu kácení lesů dnes zveřejnil brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) na základě analýzy satelitních snímků. Za letošní duben zmizelo 580 kilometrů čtverečních amazonského pralesa, za březen 368 kilometrů čtverečních. Údaje za květen jsou o to závažnější, že v oblasti právě začíná období sucha, které zpravidla provází zesílení aktivit spojených s mýcením lesa, píše AFP s odvoláním na neziskovou organizaci Klimatická observatoř, která bývá velmi kritická k vládní správě Amazonie.

Prezident Bolsonaro neziskové organizace na ochranu životního prostředí již dříve označil za "rakovinu" a opakovaně uvedl, že chce území Amazonie zpřístupnit těžařům a zemědělcům. Krajně pravicový Bolsonaro na dubnovém klimatickém summitu svému americkému protějšku Joeu Bidenovi přesto slíbil, že se pokusí o jisté ústupky. Prezidentovi oponenti to však považují za plané sliby.

Klimatická observatoř má podle AFP výhrady také k ministru životního prostředí Ricardu Sallesovi. Vytýká mu, že prakticky ukončil činnost brazilské agentury na ochranu životního prostředí Ibama. Ministr Salles a několik vysoce postavených úředníků navíc od konce května čelí podezření, že zneužívali své postavení k nelegálnímu vývozu dřeva z Amazonie do Spojených států a Evropy. Soudce nejvyššího soudu v této kauze také nařídil okamžité suspendování desítky úředníků Sallesova ministerstva a agentury Ibama, kteří jsou podezřelí též z korupce.

Odlesnění brazilského pralesa dosáhlo nejvyšších hodnot v polovině loňského roku. Od července pak tempo mizení pralesa začalo zpomalovat až do letošního března. V roce 2020 bylo vymýceno na 8500 kilometrů čtverečních, což je jedna z nejvyšších zaznamenaných hodnot. Rekordní byl rok 2019, kdy zmizelo přes 9000 kilometrů čtverečních pralesa.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů