Úterý, 19. března 2024

Turisté na Sardinii mají dostat vysoké pokuty za krádež písku a mušlí z pláže

Turisté na Sardinii mají dostat vysoké pokuty za krádež písku a mušlí z pláže

Čtyřicítce turistů se jejich dovolená na italském ostrově Sardinie nejspíš značně prodraží. Sběr mušlí a písku na místních plážích totiž policie hodnotí jako krádež a turistům za ni může dát pokutu až 3000 eur (asi 76.000 korun), napsala BBC.

Obchod s místním bílým pískem, oblázky a mušlemi je nelegální od roku 2017. Italská policie v sobotu uvedla, že zadržela 41 lidí za krádež materiálu z pláže o celkové hmotnosti 100 kilogramů. Od začátku roku policisté na pokutách vybrali 13.000 eur (330.500 korun). Zabavený materiál, nejčastěji objevený rentgeny na letištích, policisté vracejí na pláže.

Udělená pokuta se může zdát vysoká, ostrované ale dlouhá léta bojovali za přísnější opatření, která by přírodní krásy jejich ostrova lépe ochránila. Turisté si na místních plážích plnili lahve bílým pískem buď na památku, nebo ho v některých případech prodávali v internetových aukcích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů