Úterý, 19. března 2024

Zjednodušené žádosti o povolení pro původní náhradní díly

Zjednodušené žádosti o povolení pro původní náhradní díly

Evropská komise zveřejnila prováděcí nařízení Komise pro zjednodušené podání žádostí o povolení pro další používání látek SVHC při výrobě původních náhradních dílů nebo při opravě výrobků, které se již nevyrábějí (zveřejněno ECHA 2. 6. 2021).

Zjednodušenou žádost o povolení nebo zprávu o přezkumu je možné předložit pro následující použití látek uvedených v příloze XIV nařízení REACH (seznam látek podléhajících povolení):

  • výroba náhradních dílů pro opravu předmětů nebo složených výrobků, jejichž výroba byla nebo bude ukončena před datem zániku pro danou látku uvedenou v příloze XIV, a pro jejichž výrobu byla látka použita (výroba původních náhradních dílů);
  • oprava předmětů nebo složených výrobků, jejichž výroba byla nebo bude ukončena před datem zániku pro danou látku uvedenou v příloze XIV, a pro jejichž výrobu byla látka použita (oprava předmětů nebo složených výrobků, které se již nevyrábějí).

Pokud budete žádat o uvedená použití látek, je možné použít zjednodušený formát pro analýzu alternativ a socioekonomickou analýzu, který naleznete na webové stránce ECHA v části ,,Formáty žádostí o povolení". Formát zprávy o chemické bezpečnosti je stejný jako u ostatních žádostí o povolení a zpráv o přezkumu. Plán náhrady nebude vyžadován. Poplatek za podání žádosti bude o 50 % nižší než obvykle.

Pokud máte v úmyslu požádat o povolení pro tato použití, informujte o tom co nejdříve agenturu ECHA a před podáním žádosti požádejte o informační schůzku.

Zkontrolujte nejzazší datum pro podání žádosti o povolení látky z přílohy XIV. U 38 látek nebo skupin látek prodloužila Evropská komise nejzazší datum pro podání žádosti do 1. září 2021 a datum zániku do 1. března 2023.

Podle informací z automobilového a leteckého průmyslu, očekává ECHA velmi málo žádostí o povolení pro tato použití.

Další informace:

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2021/876

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2021/876 [EN]

Informujte ECHA a požádejte o informační schůzku

Formáty žádostí o povolení

Zdroj: MPO

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů