Úterý, 19. března 2024

Likvidace chemikálií po Kovoplastu v Novém Bydžově je ve finále

Likvidace chemikálií po Kovoplastu v Novém Bydžově je ve finále

Likvidaci ekologické zátěže v Novém Bydžově po bývalém podniku Kovoplast, který zamořil spodní vody, je ve finále. Celkové náklady na projekt jsou okolo 100 milionů korun. Dosud šlo na sanační práce zhruba 60 milionů korun. Ekologická zátěž by měla být zlikvidována a podzemní vody v Novém Bydžově dekontaminované v roce 2023. ČTK to řekl mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann.

Na sanaci chemikálií se pracuje od roku 2008, kdy město nechalo provést hydrogeologický průzkum, který přítomnost škodlivých látek potvrdil.

"V současnosti je už odtěžena kontaminovaná zemina a probíhá odstraňování škodlivin z podzemních vod pomocí dvou metod, a to chemické oxidace manganistanem draselným a biologické redukce za využití mlékárenské syrovátky," uvedl Lechmann.

Celkové náklady na projekt činí zhruba 100 milionů korun, z toho 85 procent pokryje státní dotace, deset procent je příspěvek kraje a pěti procenty se podílí Nový Bydžov. Z celkových deseti milionů korun kraj loni městu poskytl dva miliony korun, letos 2,4 milionu korun. Jen na odstranění jednoho litru ředidla uniklého do podzemních vod bývá v praxi nutné vynaložit 40.000 až 150.000 korun, uvedli zástupci kraje.

"Druhým rokem v okolí bývalého podniku Kovoplast v Novém Bydžově probíhá finální sanace zaměřená na odstraňování průmyslových ředidel z podzemních vod. Chemikálie se tam do podzemí masivně a dlouhodobě dostávaly před rokem 1989," řekl mluvčí.

Projekt na likvidaci staré ekologické zátěže podzemních vod v Novém Bydžově je výsledkem dlouholetého úsilí města, kraje a dalších stran.

Na rozsáhlé znečištění podzemní vody v domovních studních karcinogenními chemikáliemi se přišlo v roce 2007 a o rok později hydrogeologický průzkum znečištění potvrdil. Pod pozemkem bývalého podniku Kovoplast a v jeho okolí bylo podle odhadů 2,5 tuny chlorovaných etylénů a osm tun ropných látek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů