Úterý, 19. března 2024

Obec Hostětín bojovala ve finále celosvětové ekologické soutěže Energy Globe Award

Obec Hostětín bojovala ve finále celosvětové ekologické soutěže Energy Globe Award

O víkendu proběhlo ve Vídni vyhlášení celosvětové ekologické soutěže Energy Globe Award. Mezi dvacet nejlepších ekologických projektů minulého roku na světě (celkem se účastní 187 států) se dostala i obec Hostětín ze Zlínského kraje. Vítěz národního kola soutěže, které už třináctým rokem v Česku pořádá společnost E.ON, bojoval o prvenství v kategorii Vzduch s dalšími třemi projekty. Odbornou porotu, které předsedá Maneka Gándhí, ale nejvíce zaujal projekt společnosti Carbon Recycling International z Islandu.

,,Společnost CRI se specializuje na výrobu kapalných paliv s využitím emisí CO2. Výrobu zajišťuje pomocí elektřiny z obnovitelných zdrojů. CRI chce do konce roku 2022 recyklovat celkem 1,5 tuny emisí CO2. Nicméně už jen účast Hostětína mezi nejlepšími dvaceti ekologickými projekty planety je velkým úspěchem," vysvětluje Vladimíra Gláserová ze společnosti E.ON, co nejvíce zaujalo odbornou porotu.

Obec Hostětín si vysloužila nominaci za svůj celkový udržitelný přístup, díky kterému vyhrála i loňský E.ON Energy Globe a stala se teprve druhým tuzemským projektem, který se do světového finále prestižních ekologických cen dostal. Vítěze v kategorii Vzduch pak porota vybírala ještě mezi aplikací Be-Cool z Taiwanu, která pomáhá zvýšit energetické úspory u domácností a italským projektem, který se zaměřoval na vyvinutí nátěrů, které ve městech čistí vzduch a zadržují škodlivé částice v něm obsažené.

Letos se už potřinácté koná české kolo soutěže E.ON Energy Globe a letošní finalisté budou známí ve čtvrtek 1. července. Odborná porota vybírala nejzajímavější projekty z téměř 300 došlých nominací. ,,Po zveřejnění bude následovat hlasování veřejnosti o nejlepší ekologický projekt v každé kategorii i v celkovém pořadí. Vítězové budou známí na podzim," doplnila Vladimíra Gláserová.

Více informací najdete na webu www.energyglobe.cz

Nově si můžete poslechnout i podcast Ekotoulky

Rozhovory o dalších ekologických projektech, které v soutěži za její třináctiletou historii uspěly, si můžete poslechnout na novém podcastu Ekotoulky. Vítěze zpovídá herečka Tereza Dočkalová a jsou k poslechu na všech hlavních podcastových platformách.

Kde najdete podcast Ekotoulky?

APPLE PODCAST - https://bit.ly/applepodcasts_ekotoulky

SPOTIFY - https://bit.ly/spotify_ekotoulky
YOUTUBE - https://bit.ly/youtube_ekotoulky

GOOGLE PODCAST - http://bit.ly/googlepodcasts_ekotoulky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů