Pondělí, 6. května 2024

Výbor nedoporučil vložit do zákona úpravu akumulace energie

Výbor nedoporučil vložit do zákona úpravu akumulace energie

Sněmovní hospodářský výbor dnes zaujal negativní postoj k návrhu předsedy lidovců Mariana Jurečky, který chce do energetického zákona vložit úpravu akumulace energie. Vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) dnes ve výboru zaujal neutrální stanovisko, začátkem června však řekl, že jeho úřad s akumulací "velmi opatrně" souhlasí. Jurečka chce tento návrh vložit do novely, která má spotřebitele více chránit před nekalými praktikami některých obchodníků s energiemi. Výbor předlohu dnes opět doporučil schválit.

Ohledně návrhu na zákonnou úpravu akumulace energie Havlíček již minulý týden vyjádřil obavu, aby pod vlivem dobrých myšlenek nenastal bateriový boom, který by se mohl vymknout z kontroly ve smyslu podpory. Oborová asociace AKU-BAT CZ opakovaně uvádí, že návrh žádné dotace nezavádí. Výkonný ředitel asociace Jan Fousek dnes postoj ministerstva kritizoval.

"Na znění předloženého pozměňovacím návrhu jsme pracovali společně s ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) a obsahuje vše, co po nás ministerstvo chtělo. Ustoupili jsme dokonce i v otázce dvojích plateb za obnovitelné zdroje pro provozovatele baterií, což mnoho významných subjektů na energetickém trhu oprávněně vnímá jako diskriminační. Navzdory všem našim ústupkům a jednáním s MPO je i tak postoj ministerstva stále neutrální, to mi prostě nepřijde fér," uvedl Fousek.

Podle Jurečky úprava akumulace v zákoně řadu let chybí. Půjde o samostatnou podnikatelskou činnost, na kterou bude zapotřebí licence. Ukládáním elektřiny v elektrizační soustavě se má nově rozumět přeměna elektřiny na formu energie, kterou lze ukládat, ukládání a následná zpětná přeměna takové energie na elektřinu. Akumulačním zařízením bude takové zařízení, v němž se tento proces bude odehrávat.

"Pan poslanec Jurečka svým kolegům předložil desítky naprosto jasných argumentů, proč k legislativní úpravě musí dojít. Členové hospodářského výboru dostali veškeré podklady, včetně informací o podpoře akumulace klíčových institucí na trhu či o propásnutí transpozičního termínu legislativy EU. Nikdo se ani v rozpravě, ani separátně o nic z toho nezajímal, přesto drtivá většina hlasovala proti návrhu," dodal Fousek.

Jurečka k důvodové zprávě ke svému návrhu uvádí, že v současné době lze akumulační zařízení připojené k elektrizační soustavě budovat pouze jako součást odběrného místa spotřebitele, nebo jako součást existující elektrárny. Není možné ho budovat jako zařízení samostatně připojené k soustavě.

Novela energetického zákona má hlavně za cíl lépe ochránit spotřebitele na trhu s energiemi před nekalými praktikami nepoctivých obchodníků, takzvaných energošmejdů. Zavádí především registr zprostředkovatelů nabídek energií. Zavádí zprostředkovatelskou činnost v energetice na základě oprávnění Energetického regulačního úřadu (ERÚ) jako nový druh podnikání. Registr zprostředkovatelů povede rovněž regulační úřad. Dosud platí, že dodavatelé energie musí mít pro svou činnost licenci a podléhají dozoru ERÚ, zprostředkovatelům ale stačí živnostenský list, smlouva nebo dohoda, ale dohled mají pouze obecný.

Smlouva o dodávce elektřiny nebo plynu na dobu určitou s dobou dodávky přesahující 36 měsíců se po uplynutí této doby bude považovat za smlouvu na dobu neurčitou. Hospodářský výbor doporučil už dříve některá opatření ještě zpřísnit. Podpořil například návrh, podle kterého budou moci obce zakázat svým nařízením podomní prodej energií.

Výbor chce také zákon zpřísnit tak, že zprostředkovatel bude mít povinnost provozovat svou činnost poctivě a s odbornou péčí. Bude muset také zohledňovat při své činnosti účinně práva a oprávněné zájmy spotřebitele a dávat jim přednost před zájmy vlastními, zejména včas respektovat projevenou vůli spotřebitele a bez zbytečného odkladu jej pravdivě informovat o všech podstatných skutečnostech včetně hrozící škody.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů