Úterý, 19. března 2024

Proti covidu bez potřebných označení

Proti covidu bez potřebných označení

Inspektoři z České inspekce životního prostředí v Olomouci uložili společnosti První Moravská Obchodní, a.s. v souvislosti s prodejem anticovidových gelů pravomocnou pokutu 40 tisíc korun za porušení chemického zákona a zákona o biocidech.

Se stoupající hrozbou pandemie v loňském roce úměrně stoupala i potřeba po různých hygienických potřebách, které by neutralizovaly novodobý nebezpečný virus. Této situace využila řada firem, které chtěly z této skutečnosti profitovat, mnohdy ovšem v té rychlosti a chaosu ze změněné podnikatelské činnosti nevěděly, do čeho přesně se pouští.

Společnost První Moravská Obchodní se v loňském roce zabývala prodejem gelových dezinfekčních přípravků ,,ANTICOVID GEL", které byly následně uváděny na trh veřejnosti v Česku prostřednictvím internetového prodeje, aniž by tyto přípravky splňovaly požadavky na označení. Na štítku těchto přípravků chyběly důležité údaje, především nebyly uvedeny výstražné symboly nebezpečnosti a signální slovo k této nebezpečnosti přidružené, dále nebylo uvedeno správně jméno společnosti a chybělo uvedení telefonního čísla. Chyběly také hmatatelné výstrahy pro nevidomé, které k dané klasifikaci přípravků jako ,,vysoce hořlavá kapalina a páry" a ,,způsobuje vážné podráždění očí" být uvedena měla.

Navíc tyto informace společnost neuvedla ani u své nabídky na internetových stránkách, aby tak byly k dispozici zákazníkovi ještě před uzavřením kupní smlouvy. Nebyly uvedeny ani požadované informace dle biocidního zákona "Používejte biocidy bezpečným způsobem. Před použitím si vždy přečtěte označení a informace o přípravku."


Jmenovaná společnost nezohlednila skutečnost, že se jedná o nebezpečné chemické směsi, které jsou zároveň biocidními přípravky. První Moravská Obchodní porušení od začátku šetření nepopírala a plně spolupracovala, přičemž byl prodej těchto přípravků pozastaven do doby, než byly registrovány jako kosmetický přípravek. Tím se společnosti přestala týkat povinnost uvádět označení, která se vztahují pro dezinfekční přípravky a přesunula se z oblasti zájmu inspekce pod kontrolu příslušné krajské hygienické stanice.


Anticovid14

Anticovid15

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů