Úterý, 19. března 2024

Podle úřadů a veřejnosti znečištění ovzduší, podle společnosti JOGA LUHAČOVICE spiknutí úřadů v čele s inspekcí

Podle úřadů a veřejnosti znečištění ovzduší, podle společnosti JOGA LUHAČOVICE spiknutí úřadů v čele s inspekcí

Společnost JOGA LUHAČOVICE, která provozuje ve Slavičíně kompostárnu a zařízení na biologickou úpravu odpadů, dostala kvůli znečišťování ovzduší a porušení několika zákonných podmínek o provozu stacionárního zdroje znečištění ovzduší v období srpna roku 2019 pokutu 150 tisíc korun. Po uznání této částky odvolacím orgánem - ministerstvem životního prostředí - se stala v červnu tohoto roku pravomocnou.

Firma porušila podmínky jako například požadavky na autorizované měření emisí, podmínky týkající se celistvosti potrubí pro vhánění vzduchu do hygienizačního boxu a týkající se výplní vstupních otvorů v protilehlých stěnách výrobní haly při provozu kompostárny.

Měření emisí pachových látek provedeného za účasti pracovníka ČIŽP mělo být provedeno do 7. 6. 2019, ve skutečnosti však bylo provedeno až 25. 9. 2019, to je s více než tři a půl měsíčním zpožděním. V rámci autorizovaného měření bylo zjištěno, že měření nebylo provedeno za podmínek, kdy se předpokládá nejvyšší vývin pachových látek z procesu zrání kompostu a současně z procesu hygienizace v hygienizačním boxu.

Pracovníci ČIŽP provozovatele v rámci kontroly požádali, aby spustil ventilátor pro vhánění čistého vzduchu do vnitřního prostoru hygienizačního boxu. Pro závadu inkriminovaného ventilátoru se ho podařilo spustit až zhruba po dvou hodinách. Ovšem po tomto spuštění byl vzduch pomocí ventilátoru vháněný především cestou odvodňovacích kanálků mimo vnitřní prostor hygienizačního boxu do venkovního ovzduší místo toho, aby byl podle podmínek výrobce a dodavatele vháněn do jeho vnitřního prostoru. Zřejmě i proto byl průtok vzdušiny ve vzduchotechnickém potrubí odtahu odpadního plynu z hygienizačního boxu do biofiltru naměřen jako nulový.

Samotná společnost JOGA LUHAČOVICE naopak výrazně svůj biofiltr obhajovala v té době těmito slovy: ,,Výsledky kontroly biofiltru jsou od zahájení kompostování mnoho násobně nižší, než je maximum pachových látek, a to po dobu 4-5 let. Tyto vynikající výsledky účinnosti biofiltru jsou konstantní a dlouhodobé a je zcela jedno, v jakém období jsou prováděny. Biofiltr na kompostárně má hodnoty, která nemá většina kompostáren v ČR. Tím samozřejmě zcela potírá lživou kampaň města Slavičín, Krajského úřadu Zlínského kraje a za podpory ČIŽP, že kompostárna páchne. V současné době se připravuje žaloba na město Slavičín, KUZK a ČIŽP.

Výsledky šetření inspekce - jak je výše uvedeno - však prokazují něco jiného. Provoz zdroje v rozporu se zákonem tak hodnotí inspektor Vladimír Pásek z oddělení ochrany ovzduší jako významné porušení základních povinností provozovatele. ,,Samo o sobě obecně představuje takové jednání velkou závažnost, potenciální škodlivost a hypotetickou možnost ohrožení životního prostředí. Právě plnění podmínek provozu zdrojů znečišťování ovzduší, které jsou schválené orgánem ochrany ovzduší, má zabezpečit ochranu životního prostředí a prokazovat vliv předmětného zařízení na ovzduší."

Nezajištění přívodu vzduchu do hygienizačního boxu a nezajištění provedení požadovaného autorizovaného měření v předepsaném termínu je podstatné pochybení obviněného a negativní pro posouzení provozu předmětného zdroje z hlediska emisí pachových látek do ovzduší. Inspektor dále upřesnil, že jako přitěžující okolnost vidí skutečnost, že obviněný si není vědom povinností vyplývající ze zákona a opakovaně je neplnil.

Proti rozhodnutí ČIŽP a jeho pokutě se firma odvolala, odvolací orgán - ministerstvo životního prostředí - však odvolání zamítl. A to nejen kvůli pozdnímu podání, ale i skutkové podstatě námitek.

Joga Luhačovice2

Joga Luhačovice3

Joga Luhačovice4

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů