Úterý, 19. března 2024

PKN Orlen plánuje síť vodíkových center v Polsku, Česku a na Slovensku

PKN Orlen plánuje síť vodíkových center v Polsku, Česku a na Slovensku

Polská petrochemická skupina PKN Orlen by se mohla stát středoevropským lídrem na trhu vodíkových paliv. Společnost plánuje postavit v Polsku, České republice a na Slovensku síť vodíkových center, která budou využívat vodík z obnovitelných zdrojů. Informovala o tom dnes agentura PAP. Projekt se nazývá Hydrogen Eagle a cílem firmy je mít do roku 2030 roční výrobní kapacitu 50.000 tun vodíku.

PKN Orlen uvedl, že Hydrogen Eagle je investiční program, který zahrnuje vybudování mezinárodní sítě vodíkových center využívajících obnovitelné zdroje energie a inovativních zařízení na zpracování komunálního odpadu na vodík s nulovými a nízkými emisemi. Součástí bude také více než 100 čerpacích stanic pro soukromá i veřejná vozidla s vodíkovým pohonem.

Plány počítají s výstavbou celkem šesti nových vodíkových center. Tři mají být v Polsku, dvě v České republice a jedno na Slovensku. Všechny budou využívat obnovitelné zdroje energie. Závod na přeměnu odpadu na vodík má stát v polských městech Plock a Ostrolenka a také v České republice. Z celkového počtu čerpacích stanic jich 54 bude v Polsku, 22 v České republice a 26 na Slovensku.

"Díky smělým a inovativním investicím v Polsku, České republice a na Slovensku má skupina Orlen příležitost stát se středoevropským lídrem v oblasti vodíkových paliv," řekl generální ředitel PKN Orlen Daniel Obajtek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů