Úterý, 19. března 2024

Planetu chceme s klidným svědomím přenechat dalším generacím, říkají studenti z letošní CO2 ligy

Planetu chceme s klidným svědomím přenechat dalším generacím, říkají studenti z letošní CO2 ligy

CO2 liga, celoroční program pro školy, úspěšně skončil. Nejlepší účastníci programu, který se zabývá klimatickou krizí, se setkali 16. června na závěrečné konferenci v reprezentativních prostorách Senátu. Zde prezentovali výsledky celoroční klimatické práce dalším týmům. Program organizuje Ekologický institut Veronica, letos již po jedenácté.

CO2 liga je vzdělávací program, který zprostředkovává žákům informace o globální klimatické krizi, o změnách, které můžeme očekávat v České republice, o možnostech, jak se na ně připravit a jak změnu klimatu zmírňovat. Program probíhal ve čtyřech kolech, neboli misích po celý školní rok 2020/2021 a přihlásilo se do něj na 60 škol. Závěrečné konference se zúčastnilo devět týmů, které prezentovaly to, čeho v průběhu roční práce dosáhly.

V programu účastníci plnili mise na záchranu planety, kdy se žáci snaží symbolicky naplnit závazky Pařížské dohody a nedopustit oteplení planety o více než 1,5 stupně. Zabývají se problémem z pohledu sebe, své rodiny, školy, obce i státu. CO2 liga se zaměřuje nejen na vnitřní motivaci žáků a na jejich spolupráci, ale i na předávání zkušeností spolužákům a na kroky vedoucí ke změnám v obcích.

První mise vedla účastníky k poznání jejich ,,protivníka" - klimatické krize. Zkusili ji umělecky ztvárnit a představili ji svým spolužákům. Ve druhé misi si počítali svoji uhlíkovou stopu a hledali možnosti, jak ji snížit.

Třetí mise byla věnovaná analýze zranitelnosti obce vůči změnám klimatu a žáci na základě pocitové mapy hledali oblasti ve svém okolí, kde se lidé cítí ohrožení suchem, povodněmi, extrémy počasí aj. a navrhovali opatření, kterými lze zvýšit resilienci, odolnost vůči změně klimatu. Poslední, čtvrtá mise vedla k pokusům o realizaci těchto opatření, které žáci představili škole, obci nebo dokonce dopisem ministrům.

,,Ukázalo se, že když člověk chce a má dobrý důvod pro změnu, pevnou vůli najde. Zkrátka, dát do toho své srdce!!! A ta velká radost je krásnou odměnou. Jsme odhodlány svá opatření i nadále dodržovat i u ostatních členů rodiny. Naší snahou také postupně bude rozšířit svá opatření. Ale zároveň si uvědomujeme, že je to běh na dlouhou trať. Ale důležité je začít. A to už jsme udělaly.", popisují své pocity z CO2 ligy studentky Gymnázia a SOŠZE Vyškov.

Žáci měli opravdovou radost z úkolů, které zvládli zrealizovat: ,,Na představení našich návrhů opatření jsme se velmi těšili. Je to vlastně ten důvod, proč jsme se do CO2 ligy zapojili. Můžeme přispět ke zlepšení místa, kde žijeme."

Studenti Gymnázia Josefa Jungmanna shrnují svoji účast: "Program nás donutil ještě více se nad tím zamyslet a přemýšlet o tom, jak dál bychom mohli pomáhat při záchraně naší krásné a jedinečné planety, abychom mohli s klidným svědomím planetu přenechat dalším generacím."

Týmy, které úspěšně splnily všechny mise, byly oceněny na závěrečné konferenci, kterou s Ekologickým institutem Veronica pořádal 16. června Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu ČR.

Účastníky konference byly týmy žáků a studentů z těchto škol:

? Gymnázium a SOŠZE Vyškov

? Gymnázium Josefa Jungmanna, Litoměřice

? Gymnázium Olomouc - Hejčín, tým č. 1

? Střední odborná škola ekologická a potravinářská, Veselí nad Lužnicí

? ZŠ Zborovice, okres Kroměříž, příspěvková organizace

? Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace

? Gymnázium Olomouc - Hejčín, tým č. 2

? Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm

? Základní škola a Mateřská škola Bělá pod Pradědem

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů