Úterý, 19. března 2024

Nízkouhlíkový zákon putuje do Senátu

Nízkouhlíkový zákon putuje do Senátu

Sněmovna tento týden ve 3. čtení schválila tzv. nízkouhlíkový zákon. Zákon řeší tržní selhání a je zásadní pro výstavbu dalších nových jaderných zdrojů v ČR. Poslanci podpořili také vládní novelu zákona o elektronických komunikacích, která má urychlit zavádění vysokorychlostního internetu.

Zákon o opatřeních k přechodu České republiky k nízkouhlíkové energetice a o změna zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie, ve znění pozdějších předpisů (ST966, podrobněji o zákonu ZDE) by měl nabýt účinnosti od ledna 2022. Vládní návrh podpořila opozice po dohodě o uzákonění záruk, které spočívají zejména v tom, že stát neuzavře smlouvu o výkupu s investorem v případě, že by tento krok mohl ohrozit bezpečnost, svrchovanost nebo jiný životně důležitý zájem státu (k dohodě s částí opozicí viz ZDE).

Sněmovna také přijala doporučení vládě, aby pro dostavbu dalšího jaderného bloku v České republice vypsala výběrové řízení tak, ,,aby zajistila co nejefektivnější, bezpečnou, ekonomicky a časově nejvýhodnější variantu s ohledem na národní bezpečnost". Vítězná nabídka by zároveň měla maximálně využít české dodavatele a stabilní a udržitelnou nízkou cenu elektrické energie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů