Úterý, 19. března 2024

Jednání o mezivládní smlouvě k Turówu budou pokračovat, expertní týmy k dohodě zatím nedospěly

Jednání o mezivládní smlouvě k Turówu budou pokračovat, expertní týmy k dohodě zatím nedospěly

Ve čtvrtek, po úvodním setkání politických představitelů Česka i Polska, začala expertní jednání o detailech mezivládní smlouvy, ze jejíchž podmínek by byla Česká republika ochotná stáhnout žalobu na Polsko. Tu ČR podala kvůli prodloužení těžby na dole Turów, a aktuálně čeká na rozhodnutí Soudního dvora EU. Dvoudenní vyjednávání zatím dohodu expertů nad smlouvou nepřineslo, nicméně jednání budou pokračovat příští týden.

,,Polští političtí představitelé ve čtvrtek nepochybně deklarovali snahu se mimosoudně dohodnout, stejně tak jako česká strana deklarovala, že nechce zavírat důl Turów nebo Polsku diktovat jeho energetický mix. Diskutujeme již konkrétní návrh dohody a podmínek, a v jednáních budeme pokračovat i příští týden," okomentoval dnes vyjednávání Vladislav Smrž, náměstek MŽP, který vede za Ministerstvo životního prostředí český vyjednávací tým.

Po expertních jednáních, dnes odpoledne, se k tématu bilaterálně sešli ještě jednou ministři životního prostředí obou zemí, Richard Brabec a Michal Kurtyka, a diskutovali aktuální stav vyjednávání. "Jednání jsou velmi náročná, ale opět jsme si s ministrem Kurtykou potvrdili, že naším cílem je dohoda," řekl dnes ministr Brabec, který při jednání s polským ministrem Kurtykou také znovu zdůraznil, "že dohoda musí České republice přinést jasné záruky, že kvalita života a životní prostředí našich občanů v Libereckém kraji nebudou pokračující těžbou v dole ohroženy."

Myšlenka případné mezivládní smlouvy a její první obrysy se diskutovaly na jednání v Libereckém kraji v pondělí 24. května [1], o které požádala polská strana poté, co Soudní dvůr EU nařídil tzv. předběžným opatřením okamžitě zastavit těžbu na dole Turów do doby, než rozhodne o žalobě [2].

Polská strana se proti předběžnému opatření k Soudnímu dvoru EU ohradila, ale současně požádala Česko o jednání, které doposud odmítala. Na začátku června pak česká vláda odsouhlasila rámec pro vznik mezivládní smlouvy, na základě které by ČR mohla stáhnout žalobu na Polsko [3].

Ten obsahuje, vedle uhrazení výdajů na vybudování nových a posílení stávajících zdrojů pitné vody na české straně hranice, mimo jiné přezkum dosavadních povolovacích procesů v souladu s evropským právem nebo poskytnutí veškerých dostupných informací o dopadech těžby, což je i podstata současné žaloby proti Polsku.

[1] Čeští a polští zástupci dnes jednali o Turówu. Diskutovali také o pátečním rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie

[2] Polsko musí okamžitě zastavit těžbu na dole Turów, rozhodl Soudní dvůr EU

[3]Vláda dnes odsouhlasila mandát k zahájení jednání s Polskem o Turówu

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů