Úterý, 19. března 2024

Výběr nejtragičtějších havárií v průmyslových provozech od roku 2011

Výběr nejtragičtějších havárií v průmyslových provozech od roku 2011

Výběr nejtragičtějších havárií v průmyslových provozech a podobných zařízeních za posledních deset let (po úniku chemikálií v Plzni v pátek v objektu firmy, která zpracovává tekuté průmyslové kaly, zemřeli dva lidé a dnes zemřel třetí, který byl vážně zraněn a hospitalizován):

25. března 2011 - Při explozi v bývalém skladu pohonných hmot v České Lípě zemřeli dva muži. Byli to zaměstnanci externí firmy, která v areálu dělala stavební práce.

20. dubna 2011 - Výbuch v areálu pardubické firmy Explosia zničil dva železobetonové podzemní objekty, další budovy poškodil. V objektu se vyráběl Perunit, což je trhavina dynamitového typu. Exploze usmrtila čtyři lidi, dalších devět utrpělo zranění. Přesnou příčinu neštěstí se nepodařilo určit.

16. října 2014 - V muničním areálu u Vrbětic, části obce Vlachovice na Zlínsku, vybuchl sklad s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice, zahynuli dva lidé. Před dvěma měsíci premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že podle českých bezpečnostních složek byli do výbuchu nejspíše zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU. Zjištění vyvolalo diplomatickou roztržku mezi Prahou a Moskvou.

6. srpna 2015 - Při ražbě chodby v dole Darkov na Karvinsku vybuchl metan, zahynuli tři lidé a další dva horníci utrpěli zranění.

21. září 2015 - V podniku výrobce munice Sellier&Bellot ve Vlašimi na Benešovsku explodoval střelný prach ve skladu materiálu pro výrobu zápalek do nábojů. Zemřeli tři zaměstnanci.

3. prosince 2015 - Při požáru v areálu firmy Agba, vyrábějící doplňky a součástky do aut, v Turnově zemřeli dva lidé, další dva byli těžce zraněni. Příčinou exploze a požáru byla neodborná manipulace s chemickou látkou na čištění brzd.

22. března 2018 - Při výbuchu v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku zemřelo šest lidí a další byli těžce zraněni. Explodovala nevyužívaná skladovací nádrž v distribučním terminálu. Oběťmi nebyli zaměstnanci společnosti Unipetrol, která areál vlastní, ale lidé z dodavatelské firmy, z toho pět občanů Rumunska.

26. dubna 2018 - Po úniku fenolu v areálu děčínského Chemotexu zemřeli dva lidé a dalších 14 osob museli ošetřit zdravotníci. Neštěstí se stalo při přečerpávání fenolu z autocisterny do zásobníku.

20. prosince 2018 - Při výbuchu metanu v dole ČSM na Karvinsku zemřelo 13 horníků, 12 Poláků a jeden Čech. Neštěstí se stalo v hloubce okolo 880 metrů, výbuch zcela zdevastoval důlní pracoviště.

19. listopadu 2019 - V areálu firmy Purum v Hamru na Jezeře na Českolipsku bylo po výbuchu zraněno osm pracovníků a jeden z nich v nemocnici zemřel. Podle vyšetřovatelů zavinil explozi právě zemřelý zaměstnanec, který nedodržel povinnosti při vypouštění chemikálií do neutralizační jímky.

18. června 2021 - Po úniku chemikálií v objektu firmy, která se v Plzni zabývá zpracováním tekutých průmyslových kalů, zemřeli dva lidé. Další dva byli ve fakultní nemocnici v intenzivní péči a jejich zdravotní stav byl velmi vážný, jeden z těchto mužů dnes svým zraněním podlehl. Únik látek na bázi síry zasáhl sedm lidí, tři odešli z objektu sami.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů