Úterý, 19. března 2024

EKOMODULACE poplatků se blíží

EKOMODULACE poplatků se blíží

Směrnice EU vyžaduje po všech členských státech zavést takzvanou ekomodulaci poplatků. Zatímco dosud měla AOS přímo zakázáno diskriminovat jakýkoli druh obalu, nyní má naopak nařízeno svou cenovou politikou motivovat výrobce baleného zboží k tomu, aby přestali používat obtížně recyklovatelné obaly a kladli větší důraz na ekodesign obalů.

V rámci první fáze zavádění ekomodulace do financování EPR služeb přistoupíme počínaje 3. čtvrtletím letošního roku k aplikaci ekomodulovaných poplatků na plastové obaly. Základní členění je na měkké a pevné/pevné duté plasty, PET obaly se ještě dále dělí na transparentní, barevné průhledné a neprůhledné.

Obecným smyslem ekomodulace je motivace výrobců k upřednostnění obalů, které mají náklady na sběr a recyklaci nižší, tedy jsou snáze tříditelné a recyklovatelné. V praxi to znamená, že se ve výpočtu poplatků bude zohledňovat právě dopad obalu na životní prostředí, recyklovatelnost, případný obsah nebezpečných látek a plnění požadavků stanovených jinými právními předpisy, v rámci jeho životního cyklu, a to zejména z hlediska materiálového složení výrobku. Poplatky budou diferencovány podle reálných nákladů na zajištění sběru a využití odpadu z konkrétních obalů a na vývoj ceny druhotných surovin.

Pravidla ekomodulace budeme průběžně dále upravovat v návaznosti na vývoj právních předpisů Evropské unie a České republiky v této oblasti. Doposud totiž není dokončena jednotná evropská metodika a každý stát má k této problematice svůj individuální přístup. Pro správnou aplikaci ekomodulace je potřeba mít dostatek správných dat od výrobců, jak a kolik je daných obalů uvedených na trh a na zabalení čeho byly použity. Na ekomodulaci bude mít dopad i vývoj trhu s obaly ale i obalovými odpady. Z tohoto důvodu byly od ledna letošního roku aktualizovány výkazy o produkci obalů, které již obsahují takovou míru detailu, která je pro správné nastavení ekomodulačních principů nutná.

Náklady spojené s úpravou a zpracováním odpadu se stávají pro AOS EKO-KOM velmi významnou nákladovou položkou na nakládání zejména se spotřebitelskými obaly. Podporu recyklace v reakci na propad cen druhotných surovin již loni AOS EKO-KOM hradila ze svých rezerv, a činí tak i za cenu značné ztráty i v letošním prvním pololetí. Od poloviny roku je již ale nutné tyto náklady promítnout do poplatků za obaly, které hradí výrobci za službu sdruženého plnění.

Zdroj: https://www.ekokom.cz/
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů