Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Indickém oceánu hoří další kontejnerová loď

V Indickém oceánu hoří další kontejnerová loď

Na kontejnerové lodi, která v úterý vyplula ze srílanské metropole Kolomba do Singapuru, vypukl požár. Podle agentury Reuters to dnes oznámilo srílanské námořnictvo. Zpráva o neštěstí přišla nedlouho poté, co se nedaleko hlavního města Srí Lanky potopila po požáru kontejnerová loď naložená chemikáliemi, což vyvolalo obavy z rozsáhlé ekologické katastrofy.

Plavidlo MSC Messina, které pluje pod liberijskou vlajkou, vyslalo dnes nouzový signál. V důsledku požáru, který vznikl ve strojovně, se pohřešuje jeden člen posádky.

Loď se nachází asi 890 kilometrů od jižního pobřeží Srí Lanky. "Loď je nyní blíže přístavu Port Blair (na indickém souostroví Andamany a Nikobary) a Indonésii," řekla mluvčí srílanského námořnictva.

V květnu nedaleko Kolomba vypukl požár na lodi MV X-Press Pearl plující pod singapurskou vlajkou a trvalo 12 dní, než se ho podařilo uhasit. Podle úřadů se vzňaly chemikálie, které plavidlo přepravovalo. Loď se nakonec potopila.

Srílanské námořnictvo uvedlo, že většinu chemikálií požár zničil. Do vody však uniklo několik tun plastových granulí, které se používají k výrobě plastových sáčků, obavy vzbuzoval i možný únik nafty z nádrží s palivem. Podle srílanských úřadů uhynuly tisíce mořských živočichů. Na břeh moře vyplavilo mimo jiné více než stovku mrtvých želv.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů