Pátek, 29. března 2024

Státy EU potvrdily takzvaný klimatický zákon, který zavádí přísnější emisní cíle

Státy EU potvrdily takzvaný klimatický zákon, který zavádí přísnější emisní cíle

Členské země Evropské unie dnes formálně schválily takzvaný klimatický zákon, který stanovuje závazná pravidla pro dosažení společných emisních cílů EU. Klíčová norma ekologické strategie EU určuje postup, jakým by měla unie do roku 2050 dosáhnout klimatické neutrality. Tedy neprodukovat žádné emise skleníkových plynů, případně je vyvážit například výsadbou nových stromů.

Zákon již minulý týden schválil Evropský parlament, dnešní hlasování tak bylo posledním krokem legislativního procesu, uvedla Rada EU na svých stránkách. Novinka začne platit zveřejněním v oficiálním věstníku EU.

Zákon podpořili zástupci všech členských zemí s výjimkou Bulharska, které se zdrželo hlasování, uvedla agentura Reuters. "Konečný kompromis dostatečně neodráží naši národní pozici," uvedl mluvčí bulharské vlády bez dalších podrobností.

"Vřele vítám tento poslední krok k přijetí úplně prvního unijního zákona o klimatu, který do právních předpisů zakotvuje cíl klimatické neutrality do roku 2050. Dohoda na evropském zákoně o klimatu byla pro portugalské předsednictví prioritou a jsem rád, že jsme ji společně dotáhli do úspěšného konce," prohlásil Joao Pedro Matos Fernandes, ministr životního prostředí Portugalska, které do konce měsíce předsedá jednáním unijních zemí.

Norma převádí do právně závazné podoby plán, na němž se státy a europoslanci shodli loni. Unie podle něho omezí do roku 2030 emise skleníkových plynů místo o původně plánovaných 40 procent nejméně o 55 procent ve srovnání s rokem 1990.

Rozpracování podrobných návrhů cesty k nulovým emisím bude v příštích měsících a letech na Evropské komisi. Ta chce nejprve v polovině července představit ambicióznější závazky v podílu obnovitelných zdrojů energie či emisí z automobilové dopravy. Dosavadní strategie počítá s předchozími nižšími cíli a očekává se, že nový návrh vyvolá mezi členskými zeměmi i například u automobilové lobby hlasité a dlouhé diskuse.

Zákon o klimatu rovněž vyžaduje, aby Brusel zřídil nezávislý odborný orgán, který by poskytoval poradenství ke klimatické politice a mechanismus pro výpočet celkových emisí, které může EU vyprodukovat v letech 2030-2050 pro dodržení vlastních cílů, uvádí Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů