Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologická výstavba a její trendy

Ekologická výstavba a její trendy

Energeticky úsporné bydlení je trend dneška, který si získává stále více příznivců. Doba, ve které žijeme se vyznačuje především spěchem, a tak stále častěji lidé hledají byty na prodej či k pronájmu v klidnějších částech měst nebo na jeho okraji v dosahu zeleně. Snaha chránit životní prostředí se v posledních letech začíná prosazovat a oblast stavebnictví není výjimkou.

Rekuperace

Systém, který zajišťuje neustálý přísun čerstvého vzduchu do domácnosti a také zároveň uchovává teplo. Díky tomuto systému je v bytě či domě zdravé prostředí bez nahromaděného CO2.

Zelené střechy

Vyrovnávají teplotní extrémy ekologickým způsobem tím, že rostliny eliminují výhřev materiálů staveb, pohlcují zvuky, produkují více kyslíku, hospodaří s vodou, prodlužují životnost střechy a v neposlední řadě na ni můžete čerpat dotaci Nová zelená úsporám.

Dřevostavby

U dřevostaveb se dosahuje požadovaného úsporného provozu daleko snáze než u stavby zděné. V otázce ekologie dřevostavby také dominují, protože je dřevo obnovitelný zdroj.

Pozn.: Od roku 2015 se pořádá odborná konference na téma udržitelného stavebnictví. Trend zelených projektů stále sílí a v dalších letech se čeká daleko větší inovace technologických postupů.

Smart technologie

Inteligentní technologie v domácnostech pomáhají šetřit energii, čas a peníze. Některé fasády dokáží propouštět sluneční svit a teplo podle počasí, senzory v interiérech monitorují kvalitu vzduchu či vody i obsazenost budovy a podle toho s energiemi hospodaří. Takové technologie dokáží přesně kontrolovat spotřebu energie a na základě toho hledají nejvhodnější úsporná řešení.

Udržitelné materiály

Šetrné materiály se velmi osvědčily i v oblasti zateplování - skvělou volbou je konopí, ovčí vlna, sláma či lněná izolace. Střešní krytina vychází nejlépe betonová taška, rákosí nebo dřevěné šindele.

Pokud byste měli zájem o pomoc s pronájmem bytu či domu, neváhejte kontaktovat realitní makléře z REAL SPEKTRUM, a.s.

Zdroj: Realspektrum

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů