Pátek, 26. dubna 2024

Množství tříděného odpadu v Brně enormně roste, město posílí jeho svoz

Množství tříděného odpadu v Brně enormně roste, město posílí jeho svoz

Brňané stále více třídí odpad, město kvůli tomu bude častěji vyvážet barevné kontejnery. Množství vytříděného plastového odpadu je oproti situaci před deseti lety čtyřnásobné. Množství papíru se za tutéž dobu zdvojnásobilo, oznámili dnes novinářům zástupci vedení města a společnosti SAKO Brno.

Město každý den nechá vysypat v průměru 150 kontejnerů na tříděný odpad, plast typicky třikrát a papír dvakrát týdně. Výjimkou nejsou ani četnější svozy. Aktuálně se na patnácti místech sváží odpad každý den v týdnu. Na mnoha dalších stanovištích se sváží každý všední den.

"V navyšování frekvence vývozů u vybraných stanovišť napříč celým Brnem budeme pokračovat. Například v Husovicích se nyní plast a papír vyváží pětkrát týdně a podobně je tomu v městských částech Královo Pole, Žabovřesky, Bystrc a Komín," uvedl náměstek primátora pro životní prostředí. Postupně přibudou desítky lokalit obsluhovaných sedmkrát týdně.

Podle Filipa Ledera, předsedy představenstva městské společnosti SAKO Brno, je navýšení frekvence svozu nezbytné vzhledem k objemu odpadu. Vybrané lokality musí splňovat dvě podmínky. "Půjde o stanoviště, u nichž bude předpoklad dalšího nárůstu množství odpadu, typicky u nové zástavby či obchodního centra v okolí. Svozový harmonogram u této lokality pak bude v maximální míře navazovat na logiku stávajícího svozového harmonogramu. To proto, aby přínos takto sváženého odpadu zůstal co možná nejefektivnější v poměru vůči naježděným kilometrům a spotřebovaným pohonným hmotám," uzavřel Leder.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů