Čtvrtek, 25. dubna 2024

Školy nezapomínaly na ochranu přírody a covidu navzdory předaly na recyklaci 30,4 tun vysloužilého elektra a 8,5 tun baterií

Školy nezapomínaly na ochranu přírody a covidu navzdory předaly na recyklaci 30,4 tun vysloužilého elektra a 8,5 tun baterií

Školy zapojené do programu Recyklohraní v rámci Jarní sběrové kampaně vybraly a předaly na recyklaci 30,4 tun vysloužilého elektra a 8,5 tun baterií. Velký dík patří především pedagogům, kteří ani v době převážně distančního vzdělávání, nezapomínali na osvětu v oblasti třídění, recyklace, předcházení vzniku odpadů a šetrné spotřeby. Žáci a studenti se s Recyklohraním mohli také online zapojit do plnění úkolů zaměřených na spotřebu vody, materiálovou stopu mobilních telefonů a nyní ke konci školního roku již do venkovní aktivity Recyklovaná šipkovaná.

Spoluvyhlašovateli Jarní sběrové kampaně byly kolektivní systémy Elektrowin pro oblast malých elektrospotřebičů a ECOBAT pro sběr použitých baterií. ,,Díky osvětě, která kampaně doprovází, žáci a studenti vědí, že prostřednictvím recyklace získáváme z baterií a elektra druhotné kovonosné suroviny, které nám znovu slouží k výrobě nových produktů. Chráníme tím přírodu před zbytečnou těžbou nerostných surovin. Zároveň snižujeme produkci skleníkových plynů, šetříme elektrickou energii, ropu a také vodu," dodává Hana Ansorgová, ředitelka Recyklohraní.

Do sběru malého elektra se zapojilo 237 škol. Z hlediska vybraného množství bylo nejlepší Gymnázium Roudnice nad Labem, kde konkrétně vytřídili úctyhodných 1 480 kilogramů. V přepočtu odevzdaného elektra na žáka patří s výsledkem 27,5 kilogramů první místo Mateřské škole Krupá ve Středočeském kraji.

TIP: Ve školách to mají jasné, pro ostatní je tu KAMsNIM, které poradí kam správně (a nejblíže) s vysloužilým elektrem i bateriemi (ostatně jako s čímkoliv, čeho se potřebujete zbavit :-)

Sběru baterií se zúčastnilo 178 škol. Nejaktivnější byli žáci ze ZŠ Vápno v Pardubickém kraji, kteří vybrali 467 kilogramu, což je největší množství, ale zároveň i nejvíce baterií v přepočtu na žáka. Jednalo se o 12,62 kilogramů.

Společnosti ECOBAT a Elektrowin odměnily nejlepší školy v rámci celé České republiky, ale i v jednotlivých krajích, poukázkami na nákup zboží.

Na podporu osvěty vyhlásilo Recyklohraním ještě před koncem školního roku úkol s názvem Recyklovaná šipkovaná. Je obdobou tradiční dětské hry na šipkovanou či stopovanou, pravidla jsou však vylepšena tím, že žáci a studenti při nich plní úkoly zaměřené na problematiku třídění, recyklace a předcházení vzniku odpadů. Školy se do plnění úkolu mohou zapojit do konce června a pak i začátkem příštího školního roku. Zadání je k dispozici na webu Recyklohraní.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů