Pátek, 29. března 2024

Britský architekt Heatherwick chystá auto, které bude za jízdy čistit vzduch

Britský architekt Heatherwick chystá auto, které bude za jízdy čistit vzduch

Britský architekt Thomas Heatherwick se chystá navrhnout auto, které bude konkurovat americkému elektromobilu Tesla a které bude za jízdy čistit vzduch. Kromě toho bude navrženo tak, aby se v něm dalo i spát a jíst. Heatherwicka si za tímto účelem najala čínská automobilka IM Motors, i když architekt auta nikdy nenavrhoval.

"Auta nenavrhujeme," odpověděl Heatherwick automobilce, když oslovila jeho londýnské studio s požadavkem, aby pro ni vytvořil návrh elektromobilu. "Právě proto chceme, abyste na tom pracoval," odvětila mu čínská firma.

Výsledkem je vůz Airo, který při jízdě teoreticky může ze vzduchu odstraňovat znečištění. Návrh byl poprvé představen v dubnu na autosalonu v Šanghaji. Společnost IM Motors je zcela nová, vznikla v prosinci loňského roku a stojí za ní čínský internetový obr Alibaba spolu se společnostmi SAIC Motor a Zhangjiang Hi-Tech Group.

Heatherwick, jenž stojí například i za futuristickými návrhy sídel americké společnosti Google v Mountain View a v Londýně, serveru CNBC už dříve řekl, že jeho tým zatím pracuje na technickém projektu. Návrh by měl být připraven k výrobě v roce 2023 a IM Motors plánuje, že v Číně vyrobí těchto aut milion.

Návrh vozidla počítá například s posuvnými dveřmi a nastavitelnými sedadly, která je možné přeměnit na postele nebo s nimi otáčet podle potřeby, když se chce člověk třeba najíst anebo prostor přizpůsobit jako místo pro schůzku s ostatními pasažéry.

Část expertů ale zpochybňuje, zda se tento koncept vůbec někdy může realizovat. Například šéf a spoluzakladatel společnosti Five Stan Boland serveru CNBC řekl, že auto se podle tohoto návrhu vyrobí jen v případě, že firmy, které za projektem stojí, budou ochotny do toho vložit potřebné finance. "Odhaduji to na jednu až tři miliardy dolarů (21,5 až 64,5 miliardy Kč), ale protože automobilka IM má za investora Alibabu, tak možná to bude schůdné," řekl Boland. Jeho firma Five vyvíjí software pro samořízená auta a sídlí v Londýně.

Skepticky projekt hodnotí profesor univerzity v Cardiffu Peter Wells. Airo je podle něj auto, které má jen přilákat pozornost veřejnosti, ale k výrobě nakonec určeno nebude. "Jen ty dveře bude velmi náročné vyrobit za přijatelnou cenu a zřejmě ani pak to auto nebude splňovat příslušné bezpečnostní předpisy," řekl. Podobné rozvržení už podle něj zkoušel Mercedes i některé další automobilky.

Heatherwick tvrdí, že auto by mohlo pomoct s řešením "globálního nedostatku místa", Wells si ale není jist, zda je takový přístup správný. "Tvrdit, že to nějak řeší krizi na trhu bydlení, je naprosto k smíchu," řekl. "Objem prostoru, který přenecháváme autům, už je teď v mnoha městech tím zásadním problémem," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů