Úterý, 23. dubna 2024

Do kampaně proti odpadkům se zapojí všechny národní parky v ČR

Do kampaně proti odpadkům se zapojí všechny národní parky v ČR

Do osvětové kampaně Není zvěř jako zvěř 2021, která má omezit znečišťování přírody, se letos zapojí všechny české národní parky. Kampaň, kterou původně předloni spustil Krkonošský národní park (KRNAP), upozorňuje na to, že co si lidé do lesa přinesou, mají také odnést. Mluvčí KRNAP Radek Drahný o rozšíření kampaně informoval dnes v tiskové zprávě. Na osvětové akci s parky spolupracuje ministerstvo životního prostředí.

"Základ kampaně bude ležet v komunikaci na sociálních sítích, a to i díky možnosti komunikovat spontánní edukační a informační obsah zábavnou formou. Dalšími dílky informační kampaně budou kontaktní akce v krajských městech i ve spádové oblasti českých národních parků, mediální PR a online reklama," uvedl Drahný.

Kampaň, jejíž nová etapa začne v průběhu července, k upozornění na problém odpadu v přírodě využívá pojmenování odpadků názvy inspirovanými faunou i flórou. Ve vizuálu tak například pracuje s "nedopalkem smrdutým", "zátkovcem pivenkou" nebo "lahvoněm skleněncem".

Podle zástupců KRNAP netvoří nevhodně se chovající návštěvníci parků vysoký podíl, v absolutních počtech však jde o velké množství lidí. Ačkoliv se každoročně konají akce, při nichž lidé odpadky sbírají, chtějí posílit prevenci vzniku odpadu. Podle ředitele KRNAP Robina Böhnische je třeba se opět veřejnosti v tomto směru připomenout. "Řešením není instalace odpadkových košů. Řešením je, aby návštěvníci pochopili, že v národních parcích platí pravidlo, co si do hor přinesu, to si mám také odnést," řekl ředitel.

Ředitel Správy národního parku Šumava Pavel Hubený uvedl, že právě odpady v přírodě jsou paradoxně zároveň i častým námětem stížností turistů. Doufá, že lidem kampaň otevře oči a pochopí, že odpadky do přírody nepatří.

"Už nyní bychom z odpadků v národním parku dokázali vyčíst spoustu věcí. Podle odhozených nedopalků kolem oblíbených míst například, jak populární je v Česku stále kouření. Podle pet lahví a plechovek, které nápoje jsou zrovna v kurzu," poznamenal Tomáš Rothröckl, který je v čele Správy národního parku Podyjí. "Měli bychom ale například i co říct i k tomu, které televizory už české domácnosti nechtějí. Problém je, že my chceme spíše zkoumat a zachovávat přírodu Podyjí. A věříme, že i většina našich návštěvníků," dodal.

V České republice jsou čtyři národní parky, jde o velkoplošná, zvláště chráněná území. Jsou to Krkonošský národní park, Národní park Šumava, Národní park České Švýcarsko a Národní park Podyjí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů