Čtvrtek, 18. dubna 2024

Španělští ministři se dostali do sporu kvůli kampani za nižší spotřebu masa

Španělští ministři se dostali do sporu kvůli kampani za nižší spotřebu masa

Kampaň propagující pozitivní dopady nižší spotřeby masa na zdraví a životní prostředí způsobila ve Španělsku rozkol mezi dvěma ministry i stranami vládní koalice. Méně masa a uzenin na talíři by podle ministra pro záležitosti spotřebitelů Alberta Garzóna pomohlo planetě i zdravotní kondici Španělů. Ministr zemědělství Luis Planas ale kolegovi veřejně vzkázal, že jeho kampaň je nezodpovědná a ohrožuje práci místních farmářů. Do sporu se na dálku zapojil premiér Pedro Sánchez, napsala agentura Reuters.

"Ta kampaň se mi zdá dost nešťastná," řekl Planas rozhlasové stanici Cadena Ser. Na jeho stranu se přidali i zástupci zemědělského svazu UPA, podle nichž je kampaň "zavádějící, pomlouvačná a nezodpovědná". Zdůraznili přitom i ekonomický význam, který má chov dobytka v méně obydlených a chudších oblastech země.

Garzón ale kampaň nazvanou Méně masa, více života dál hájí s tím, že menší spotřeba masa má hlavně výhody. Spor ministrů podle Reuters ale dokládá i rostoucí napětí mezi stranami španělské koalice, protože Planas v ní zastupuje socialisty premiéra Sáncheze a Garzón menší koaliční stranu Sjednocená levice (IU).

V zemi, která je na poli gastronomie proslulá například sušenou šunkou nebo salámem chorizo, se ke sporu vyjádřil i předseda vlády. Ten ze své cesty do Litvy vzkázal, že nezná nic lepšího než pořádný steak.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů