Čtvrtek, 28. března 2024

Vídeň neprodlužuje pronájmy a vytváří u Dunaje vlastní volnočasové zóny

Vídeň neprodlužuje pronájmy a vytváří u Dunaje vlastní volnočasové zóny

Zatímco některé spolkové země v Rakousku lukrativní pozemky v blízkosti řek privatizují, následuje Vídeň opačný směr a neustále svou nabídku volnočasových zón podél Dunaje rozšiřuje. Podle vyjádření vídeňské radnice přibude ještě letos k nynějšímu šedesátikilometrovému pásmu koupacích možností nový odpočinkový prostor v části Starého Dunaje o rozloze pět tisíc metrů čtverečních. Ten je součástí pětinásobně větší plochy, kterou se Vídeň rozhodla již nepronajímat soukromým subjektům.

Nový prostor pro odpočinek a trávení letního času se Vídeňanům otevře už v půlce července v horní části Starého Dunaje. Zelená plocha o rozloze pět tisíc metrů čtverečních je podle slov vídeňské radní pro životní prostředí Ulli Simy významnou zónou a má sloužit k odpočinku. ,,Pro nás je bezplatný přístup k vodě pro všechny obyvatele zásadním tématem. Jinak než v spoustě jiných spolkových zemích úseky řeky neprivatizujeme, ale naopak je otevíráme a nabízíme je jako možnost bezplatné dovolené v miliónovém městě," komentuje nový projekt Sima. Právě bezplatné trávení času v zeleni bez nutnosti konzumace je jedním z pilířů koncepce volnočasových aktivit vídeňské radnice, které se odráží i v městském plánování včetně tzv. zón setkání.

Pozemky ležící v horní části Starého Dunaje, kde nový projekt vzniká, byly desítky let pronajaty soukromým subjektům. Nájemní smlouvy, které ale skončily k minulému roku, Vídeň jednoduše neprodloužila. Zájem o ně projevila totiž městská část Floridsdorf. Na vzniklých pozemcích nyní město vytváří volnočasovou zónu, která se bude v budoucnu rozprostírat na 25 tis. metrech čtverečních.

První část o velikosti pěti tisíc metrů čtverečních se Vídeňanům otevře již v polovině července. Chybět zde nebudou stromy, v jejichž stínu najdou návštěvnící ochlazení a nechybí zde ani ovocné stromy jako např. třešně či meruňky. Ty mohou návštěvníci libovolně konzumovat. Vedle stromů zde budou k dispozici i pítka, odpadkové koše i vybudovaná promenáda podél řeky.

Foto: PID/Christian Fürthner

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů