Úterý, 19. března 2024

Poslanci nepodpořili rozvoj akumulace energie. Moderní energetika v Česku dostala další ránu

Poslanci nepodpořili rozvoj akumulace energie. Moderní energetika v Česku dostala další ránu

Bateriová úložiště energie v Česku budou nadále vznikat pouze pomalu. Na rozdíl od okolních zemí se proti jejich zakotvení v zákoně dnes postavili poslanci ANO, KSČM a SPD. Evropa má více než 500 velkých bateriových úložišť, Česká republika zatím 4 s celkovým výkonem okolo 10 megawattů, z toho 2 i po několika letech fungují jen v testovacím režimu právě z důvodu legislativního vakua. Čeští zákonodárci dnes mohli odstranit alespoň část bariér rozvoje akumulace v Česku. Návrh poslance Mariana Jurečky (KDU-ČSL) na zavedení licence pro baterie a další druhy ukládání elektřiny však podpořili poslanci a poslankyně koalic SPOLU a Pirátů a STAN. Odmítly ho podpořit Hnutí ANO, KSČM a SPD, neutrální stanovisko k návrhu zaujal ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Marian Jurečka přítomné členy vlády a zejména ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka po dnešním hlasování konfrontoval s jejich prázdným heslem ,,Country for the Future" a volebním programem hnutí ANO, který mj. akumulaci obsahuje, versus realita hlasování. ,,Je zřejmé, že vláda s komunisty a SPD nejenom, že stojí na straně pouze tradiční energetiky, ale o modernizaci země vede pouze plané řeči. Zbytečně jsme promarnili další šanci připravit se na rozvoj akumulace energie, ke kterému dochází po celém světě a ve většině okolních zemí Evropy, jen ne u nás. České firmy měly velkou příležitost, aby se mohly podílet na očekávaném rozvoji. Bohužel ale vláda pomocí hlasů komunistů a SPD odmítla nastavit pravidla, která by zajistila rozvoj skladování energie nikoli čerpáním dotací, ale naopak odstraněním legislativních bariér. Nyní bez právního ukotvení licence nadále nebude možné investorům umožněno komerční využití zařízení k ukládání energie," říká Jan Fousek, výkonný ředitel Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT. Fousek zároveň připomíná, že již dnes navíc neplníme transpoziční termín evropské legislativy, který směrnice EU nastavila již na 30. ledna, takže teoreticky Česku mohou ze strany Evropské komise hrozit i postihy.

,,Akumulace energie je klíčovou součástí řešení pro dekarbonizaci české energetiky, její postupný rozvoj by umožnil snadnější zapojení obnovitelných zdrojů energie a dalších inovativních prvků v oblasti flexibility, které by usnadnily přístup spotřebitelů k čisté energii. Česko současně nesplní požadavek evropské legislativy na odstranění bariér pro rozvoj akumulace," doplňuje Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Další odmítnutí rozvoje moderní energetiky

Odmítnutí pravidel pro usnadnění rozvoje akumulace, které nevyžadovaly žádnou finanční provozní podporu, jsou dalším krokem vlády proti rozvoji moderní energetiky. Tento týden se ve sněmovně rozhodlo také v otázce povolené výnosnosti fotovoltaických elektráren. Prošel původní vládní návrh, který navrhuje maximální povolenou výnosnost na úrovni 6,3 %, a současně sněmovna schválila dodatečný solární odvod pro instalace z let 2009 a 2010 ve výši 10 %. Tyto změny jsou však podle Svazu moderní energetiky i dalších oborových sdružení likvidační a ohroženy jsou projekty výroben čisté energie za stovky miliard korun, do kterých investovaly domácnosti, čeští podnikatelé nebo města a obce. Poslanci rovněž zamítli zahrnutí fotovoltaiky do systému aukcí obnovitelných zdrojů.

Provozovatel přenosové soustavy (ČEPS) přitom s využitím tzv. stand-alone baterií počítá již od počátku letošního roku ve svém Kodexu, zavedení samostatné licence pro akumulaci podporuje také Energetický regulační úřad (ERÚ) a distribuční společnosti. Rozvoj baterií je také součástí Modernizačního fondu, který počítá se vznikem projektů v kombinaci s fotovoltaickými elektrárnami.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů