Úterý, 19. března 2024

Národní plán obnovy schválen Evropskou komisí

Národní plán obnovy schválen Evropskou komisí

Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie, řekl:

,,Otevření programů financovaných z Národního plánu obnovy důležité pro celý sektor obnovitelných zdrojů a transformaci energetiky, pro domácnosti je zásadní pokračování Nová zelené úsporám, pro podnikatele dotace na malé a střední, zejm. střešní fotovoltaické elektrárny do 1 MW v místě spotřeby, pro veřejné budovy pak pokrytí velkého zájmu o projekty v rámci úspor vč. nových obnovitelných zdrojů. "

,,Kladné stanovisko Komise je pozitivní, ve schválení jsme s nadějí doufali již při posledním jednání rady ministrů, zdržení do září nemusí vadit, důležité je zohlednit doporučení Evropské komise, rychle dokončit dlouho připravované nastavení a rychle spustit, vč. např. předfinancování z národních prostředků, bude-li třeba. Schválení Národního plánu obnovy také snad urychlí přípravu a spuštění nových operačních programů vč. OP TAK, kde bude podnikatelům otevřena cesta k dotacím na všechny obnovitelné zdroje, které na to čekají."

Aleš Hradecký, předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky, řekl:

,,Po otevření modernizačního fondu pro volně stojící a velké střešní solární elektrárny je toto další, možná ještě důležitější krok k nastartování opravdového růstu. Otevření podpory pro podnikatele a domácnosti je nejvíce očekávané, v praxi registrujeme velký zájem, který stále sílí."

,,Rychlé spuštění a zjednodušení administrace budou pro co největší množství projektů zásadní, pokud se povedou, oboje vidíme jako zásadní a po celou dobu přípravy prosazuje."

Zdroj: Komora OZE

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů