Úterý, 19. března 2024

V letošním EKOFILMu chce uspět 207 dokumentů o životním prostředí

V letošním EKOFILMu chce uspět 207 dokumentů o životním prostředí

Více než dvě stovky filmů přihlásili letos tvůrci do 47. ročníku mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí EKOFILM. Dramaturgický tým v těchto dnech vybírá 25 nejzajímavějších filmů, které postoupí do finálové soutěže. S 37 přihlášenými filmy vede Německo, tvůrci ze Spojených států amerických přihlásili 34 filmů a zemí se třetím nejvyšším počtem želízek v ohni je Česko se 17 filmy. Celkově nejsilnější zastoupení pak mají evropské filmy, nechybějí ani díla z exotických zemí jako Austrálie, Hong Kongu, Chile, Indie, Kuvajtu nebo Íránu. O ceny budou filmy soutěžit v kategoriích Krásy přírody, Středoevropské filmy a Krátké filmy.

,,Letos jsme zaměřili festival na témata související s konkrétními problémy míst, kde se střetává člověk s přírodou, nebo ji člověk vrací její původní prostor. Planetu máme pouze jednu. Nicméně věříme, že mezi přihlášenými filmy se najde i řada těch, které se zabývají tradičními tématy přírody a klimatických změn, které by našim divákům neměly uniknout. Už tradičně se přihlásilo nejvíce filmů z Německa, trochu nás pak překvapilo, že Spojené státy s více než 30 filmy předskočily Českou republiku. Potřebnou pestrost do výběru vnášejí i pohledy australských, chilských nebo kuvajtských filmařů. V dramaturgickém týmu nás teď čeká několik týdnů pečlivého výběru, abychom do konce srpna připravili pro diváky a porotu soubor 25 finálových snímků, které se utkají o ceny," popisuje letošní filmově bohatý ročník vedoucí dramaturgického týmu Jitka Kotrlová.

Podtitulem letošního EKOFILMu je Adresa: Země, který připomíná, společně sdílíme jednu planetu.

,,Zdá se, že filmaři reagují na ekologické problémy dneška velmi citlivě, což se odráží i v jejich tvorbě. Vybrat jen 25 filmů bude nesmírně náročné, ale těžit z toho budou hlavně diváci a divačky EKOFILMu, protože na plátně uvidí opravdu to nejlepší, co přihlášení dokumentární tvorba o životním prostředí nabízí. Filmy také doprovodíme odbornými diskuzemi, které pomohou přemýšlet hlavním tématem letošního ročníku, teda nad zelenou architekturou a chytrým plánováním měst v širším kontextu," vysvětluje další člen dramaturgického týmu Martin Čech.

Motivací pro přihlášení filmů na festival je pro filmaře i finanční odměna, vítězné snímky si totiž letos rozdělí odměnu zhruba 2 733 USD.

Jako každý rok bude možné si odpromítané festivalové filmy připomenout i skrze Ozvěny EKOFILMu. Stačí na adresu ozveny@ekofilm.cz zaslat seznam vybraných filmů, které chcete promítat na vaší nekomerční projekci, která musí být realizována a propagována pod názvem "Ozvěny EKOFILMu". Další podmínky a informace k Ozvěnám naleznete na festivalovém webu.

47. MFF EKOFILM se koná pod záštitou ministra životního prostředí Mgr. Richarda Brabce, hejtmana Jihomoravského kraje Mgr. Jana Grolicha, primátorky statutárního města Brna JUDr. Markéty Vaňkové, starosty městské části Brno-střed Ing. arch. Vojtěcha Mencla, rektora Masarykovy univerzity prof. Martina Bareše a rektorky Mendelovy univerzity prof. Ing. Danuše Nerudové, Ph.D.

Festivalový web: www.ekofilm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů