Úterý, 19. března 2024

Heřmanův Městec chce slevami motivovat obyvatel k vyššímu třídění odpadů

Heřmanův Městec chce slevami motivovat obyvatel k vyššímu třídění odpadů

Radnice v Heřmanově Městci na Chrudimsku chce obyvatele motivovat k vyššímu třídění odpadů. Za více separovaných plastů, papíru či bioodpadů by dostávali slevy z poplatku za popelnice. Detailně sledovat třídění podle domácností umožňuje nový systém odpadového hospodářství.

"Cena za likvidaci odpadů zůstane solidárně stejná. Pokud někdo lépe třídí, měl by mít slevu. Chceme lidi motivovat spíše pozitivně," řekl ČTK starosta Josef Kozel (Živé město HM). Poplatek na občana činí 550 korun.

Město letos přidalo rodinným domům k popelnicím na směsný komunální odpad ještě další tři nádoby o objemu 120 litrů. Lidem se díky tomu zvýšil komfort při třídění odpadu, protože s ním nemusí chodit do sběrného místa. Rozdalo také občanům 400 zahradních kompostérů.

Evidenční systém svozů pak prostřednictvím QR kódů umí evidovat množství všech druhů odpadu. Po zavedení nových opatření lidé vytřídili o více než polovinu více plastů či bioodpadů, čímž se meziročně zvýšily platby od společnosti EKO-KOM o více než třetinu. To vše umožnilo snížit frekvence svozu směsného odpadu na polovinu, tedy jednou za dva týdny, což přineslo úspory.

U bytových domů, kde jsou společné kontejnery na odpad, chce radnice časem alespoň evidovat množství odpadů podle jednotlivých vchodů. Podle starosty by to mělo přispět k vyšší separaci složek odpadu. Všechny úpravy také umožní přesněji vyvážet vytříděný odpad, aby se nádoby nepřeplňovaly.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů