Úterý, 19. března 2024

Prodejci zaznamenali v pololetí další růst zájmu o elektřinu pro elektromobily

Prodejci zaznamenali v pololetí další růst zájmu o elektřinu pro elektromobily

Prodejci zaznamenali v prvním pololetí letošního roku další růst zájmu o elektřinu z dobíjecích stanic pro elektromobily. Vyplývá to z vyjádření největších provozovatelů těchto stojanů v Česku. Od lídra trhu, společnosti ČEZ, odebrali řidiči od začátku ledna do konce června meziročně o 45 procent elektřiny více, uvedl dnes na twitteru generální ředitel firmy Daniel Beneš. Odebraných 1579 megawatthodin (MWh) odpovídá roční spotřebě elektřiny zhruba 485 domácností. Stále rostoucí poptávku potvrzují také firmy E.ON nebo Pražská energetika (PRE).

Mluvčí ČEZ Martin Schreier ČTK řekl, že v České republice je aktuálně registrováno více než 7000 elektromobilů, z toho přes 3300 jich přibylo v loňském roce. Odhady dalšího vývoje podle něj hovoří o ročních prodejích v řádu tisíců a později desítek tisíc elektromobilů a plug-in hybridů. "V závislosti na variantách vývoje očekáváme, že v roce 2030 bude v České republice jezdit 250.000 až 500.000 elektromobilů," uvedl mluvčí. Podle dat Svazu dovozců automobilů je v Česku celkem registrováno zhruba 8,4 milionu vozidel všech kategorií.

Meziroční růst zájmu o nabíjení elektromobilů v letošním prvním pololetí zaznamenala také PRE, řekl ČTK její mluvčí Petr Holubec. Proti prvním šesti měsícům roku 2020 stoupl odběr o 40 procent na 580 MWh. "Dále běží rozjednaná spolupráce s pražským magistrátem o případné výstavbě dobíjecích stanic na stožárech veřejného osvětlení, kde nyní v rámci rekonstrukce realizujeme posílení kabelové sítě, aby zvládala i vyšší požadavky na dobíjení - jedná se o tisíce dobíjecích veřejných bodů v řádu několika málo let," sdělil Holubec. Společnost podle něj aktuálně provozuje 256 dobíjecích stanic PREpoint, do konce roku jich chce mít 350.

ČEZ uvedl, že aktuálně v ČR provozuje více než 300 veřejných dobíjecích stanic, z toho je téměř 240 rychlodobíjecích. Infrastruktura podle firmy vzniká i díky evropskému grantu z programu Connecting Europe Facility (CEF). "Vliv pandemie je nesporný a také v našem sektoru znamenal zpomalení aktivit. Věříme ale i tak, že udržíme tempo výstavby z loňského roku, kdy jsme postavili více než 80 stanic a výrazně pokročili v plošné nabídce dobití v lokalitách po celé České republice," řekl dnes manažer útvaru čisté technologie ČEZ Tomáš Chmelík.

Polostátní firma se podle něj i nadále zaměřuje především na pokrývání hlavních tahů a větších měst. "Připravujeme také postupné osazování nejvytíženějších lokalit dobíjecími stanicemi o vyšších výkonech. Celkově by elektromobily letos měly u stojanů ČEZ poprvé načerpat výrazně přes tři miliony kWh (3000 MWh)," dodal Chmelík. Loni ČEZ zaznamenal meziročně čtvrtinový meziroční růst 2442 MWh.

Růst zájmu o nabíjení aut hlásí i E.ON. Martin Klíma za společnost uvedl, že firma má aktuálně v ČR v provozu 125 veřejných dobíjecích stanic a dalších 85 ve výstavbě. ,,Do konce roku se tedy v případě sítě E.ON Drive bavíme minimálně o čísle 200 stanic a v dalším roce bychom rádi překonali metu 300 veřejných stanic," řekl Klíma.

"V roce 2020 jsme měli za první pololetí odběr 177 MWh a za stejné období v letošním roce činil celkový odběr přes 185 MWh. Projevuje se skutečnost, že výstavba dobíjecí infrastruktury aktuálně předbíhá prodeje elektrovozidel. Tento trend odhadujeme vzhledem k intenzitě výstavby minimálně do konce letošního roku," dodal Klíma.

Evropská komise minulý týden v rámci přelomového klimatického balíčku navrhla, aby nové vozy od roku 2035 nemohly produkovat žádné emise oxidu uhličitého. Unijní exekutiva také chce výrazně podpořit prodej elektromobilů, pro něž by měly členské země budovat podstatně více dobíjecích stanic. Plán musí schválit členské státy a Evropský parlament. Například E.ON na svých webových stránkách uvádí, že elektromobil může vyjít levněji než benzinový vůz zhruba po 200.000 najetých kilometrech.

Objem odběrů elektřiny pro elektromobily v síti stanic ČEZ v posledních letech (v kilowatthodinách - kWh)

2021 (1. pololetí)

1 578 970

2020

2 441 720

2019

1 963 523

2018

959 115

2017

640 426

Zdroj: ČEZ

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů