Úterý, 19. března 2024

Uklidit pláž zvládne každý!

Uklízet nepořádek můžete nejen při hromadných akcích Ukliďme Česko, ale také když jdete na procházku, na výlet a nebo dokonce i když jste na exotické dovolené. Pláže chceme mít přece všichni čisté. Tak se pojďme společně inspirovat jak na to od lidí, pro které se úklid nepořádku stal nedílnou součástí jejich dovolených...

Uklidit pláž zvládne každý!

Pytel na odpad

Pro řadu lidí je normální si s sebu na dovolenou zabalit rukavice a pytel. Nemusíte se bát o místo v baťohu, nezabere to víc místa než jedny ponožky. I když jste si pomůcky nezabalili, nemusíte bý smutní, požádejte v hotelu o nějaké odpadkové pytle, určitě vám vyjdou vstříc a rukavice jistě nebudou také problém. Pokud rukavice neseženete, můžete použít malý igelitový pytlík, který bude k dispozici určitě v každém marketu.

Vyberte si den

Ne všechny dny svítí sluníčko a táhne nás to na pláž. Využijte proto některý ze zamračených dnů a místo toho aby jste seděli na hotelu s mobilem vyražte uklidit pláž.

Bezpečí na prvním místě

Používejte rukavice, či jinou ochranu rukou. Je řada předmětů které není problematické sebrat i holou rukou, ale nikdy nevíte co se může skrývat pod pískem.

Nezapomeňte se namazat, samozřejmě nějakým biologicky odbouratelným opalovacím krémem. A nezapomeňte i na pokrývku hlavy a vhodnou, ideálně uzavřenou obuv.

Brzy zjistíte, že ohnout se opakovaně pro odpad dá tělu zabrat a tak je nezbytné nezapomenou i na láhev s vodou. Ideální je použít znovunaplnitelnou láhev, než si koupit PETku a tu pak vyhodit. Pozor na to, že v řadě destinací není voda z kohoutku pitná!

Hledejte mikroplasty

Sebrat lahev či igelit je samozřejmost, ale zkuste si všímat i malinkých kousků plastů (mikroplasty se označují pevné plastové částice menší než 5mm). Pokud takový kousek totiž neseberete vy, tak s největší pravděpodobností zůstane v přírodě už navždy a bude se rozpadat na čím dál menší kousky. Tyto mikroplasty jsou kromě jiného i velkým lákadlem a defakto smrtelnou potravou jak pro malá zvířata (ptáci, kraby, hmyz), tak i pro větší živočichy jako jsou želvy či ryby.

Správně odpad zlikvidujte

Recyklace odpadů bohužel není v řadě zemí rozšířená. Zjistěte si, jak recyklace funguje ve vaší destinaci a zkuste podle toho třídit i vámi sbíraný odpad (minimálně sklo, plasty, kovy) a vyhoďte jej do správných odpadových nádob. Ve vašem hotelu budou jistě vstřícní a nechají vás odpad vložit do jejich nádob či vám poradí kde v okolí tyto nádoby jsou. Pokud se zde odpad netřídí, tak vám nezbude nic jiného, než sesbíraný odpad vložit do koše na směsný odpad.

Zkuste si také zjistit, jak se sesbíraným/vytříděným odpadem na daném místě zachází. Odpad buď končí na třídící lince, ve spalovně, ale s největší pravděpodobností však skončí na některé se skládek odpadů. Je to i tak lepší, než kdyby odpad zůstal na pláži či v moři...

Není to divný?

Dnes se nedílnou součástí naší dovolené stávají procedury, nad kterými bysme před dvěmi lety kroutili hlavou. V čem je štourání se v nose tyčinkou divnější, než sbírat odpadky? Je to jenom o nastavení naší mysli.

Zapojte i ostatní

Nebojte na své úklidové dobrodružství pozvat své přátelé, které jste potkali v hotelu, nebo vyzvěte i náhodné cizince ať se připojí také. Můžete pak spolu soutěžit třeba v tom, kdo sebere nejméně odpadu tak ostatní pozve na drink :-)

Nezapomeňte také své úsilí sdílet na sociálních sítích, aby jste povzbudili i ostatní. Na Instagramu Ukliďme Česko jsme zveřejnili výzvu #LetniUklid, takže za vaše fotografie můžete dokonce získat i zajímavé ceny.

Máte nějaká další tipy nebo osobní zkušenosti s úklidem na dovolené? Podělte se s námi :-)

Miroslav Kubásek
Photo credit: Christine & Sarah

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů