Úterý, 19. března 2024

Francouzský parlament definitivně schválil zákon o ochraně klimatu

Francouzský parlament definitivně schválil zákon o ochraně klimatu

Francouzské Národní shromáždění dnes definitivně schválilo zákon o ochraně klimatu. Prezident Emmanuel Macron a vláda zákon považují za velký pokrok v ochraně životního prostředí a v boji proti globálnímu oteplování. Naopak nevládní a ekologické organizace normu považují za příliš mírnou a málo ambiciózní. Obsah zákona bral v potaz návrhy občanů, kteří se podíleli na jeho přípravě, informovala agentura AFP.

Pro zákon dnes hlasovalo 233 poslanců, proti jich bylo 35. Zákon již dříve aklamací potvrdil Senát, kde má většinu pravice.

Při diskusi o zákoně ministryně životního prostředí Barbara Pompiliová kladla důraz na "zdravý rozum" a zmínila také nedávné povodně v Německu a v Belgii. Vyzvala k mobilizaci v těžkých časech, kdy je "planeta u konce s dechem".

Zákon mimo jiné zakazuje vnitrostátní lety na krátké vzdálenosti, pokud je lze nahradit cestou vlakem kratší než dvě a půl hodiny. Nově se také nebudou smět pronajímat zvlášť špatně tepelně izolované byty a jejich majitelé budou muset od roku 2025 postupně snižovat jejich energetickou náročnost. Stát zřídí jednotnou síť, která má lidem usnadnit renovaci jejich stávajících příbytků, píše ministerstvo životního prostředí, které zákon předkládalo.

Velká část zákona se věnuje ekologii v dopravě. Zákon zakazuje vjezd do center měst autům, která mají vysoké emise oxidu uhličitého. Na silnicích mají vzniknout pruhy vyhrazené pro sdílená vozidla. Od roku 2023 chce stát vybraným domácnostem poskytovat bezúročné úvěry na nákup aut. Od roku 2028 podle zákona nebude existovat reklama na auta s emisemi nad 123 gramů CO2 na kilometr.

Zákon se také snaží změnit chování spotřebitelů. Omezuje rozsah a velikost reklamních sdělení ve schránkách a ve výlohách obchodů a zakazuje propagaci fosilních paliv. Supermarkety budou muset omezit balení potravin do plastů a například oblečení bude muset mít hodnocení dopadu jeho výroby na životní prostředí. Text zakazuje také výstavbu nových obchodních center na zelené louce nebo na zemědělské půdě. Státní školy budou mít povinnost nabízet v jídelnách vegetariánská jídla alespoň jednou týdně a pokud je na výběr více jídel, každý den musí být jedno z nich bezmasé.

Při renovaci velkých budov musí jejich majitelé povinně na střechu umístit solární panely nebo na střeše vysadit zeleň. Zaměstnanci ve firmách musí mít možnost vyjádřit se k ekologické strategii své firmy. Ekologické hledisko musí být nově také nedílnou součástí hodnocení všech veřejných zakázek a tendrů.

Dnes schválený zákon přispěje spolu s dalšími normami a plánem obnovy ke splnění francouzského cíle snížení emisí skleníkových plynů o 40 procent do roku 2030 ve srovnání s rokem 1990, jež si Francie vytyčila.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů