Úterý, 19. března 2024

Obnovíme stromy zničené tornádem, slíbili partneři iniciativy Sázíme budoucnost

Obnovíme stromy zničené tornádem, slíbili partneři iniciativy Sázíme budoucnost

Obnova zeleně na jižní Moravě a lepší připravenost postiženého regionu na dopady klimatické změny. To jsou témata letošního podzimu, které dnes v Brně debatovalo více jak pět desítek zástupců partnerů iniciativy Sázíme budoucnost. Ocenili také nejúspěšnější sazeče loňského roku. Finance na letošní nové výsadby a ošetření stromů, které míří do nejpostiženějších regionů, mají putovat od státu, firem i soukromých zdrojů. Ministerstvo životního prostředí uvolnilo na obnovu zeleně a malých vodních prvků 100 milionů korun. Veřejné zdroje doplní nová veřejná sbírka na ošetření, výsadby a chytré budovy od Nadace Partnerství. Tu podpoří další miliony korun od soukromých firem. Nové domy tak tento podzim doplní i nové stromy.

,,Od spuštění celonárodní výzvy Sázíme budoucnost na podzim 2019 vidíme stále rostoucí zájem jednotlivců i firem o výsadby. Současná bezprecedentní situace okolo jihomoravského tornáda trend ještě umocnila. Živel bral staré ovocné sady, vinice, aleje podél polních cest, parky i solitéry kolem soch prezidenta Masaryka. Místní z poničených obcí mají chuť pustit se do jejich obnovy prakticky okamžitě. Díky veřejné sbírce Nadace Partnerství chceme tuto energii podpořit a usměrnit, aby výsadby - ale i nové budovy - dávaly smysl a maximálně podpořily odolnost regionu na klimatickou krizi," popisuje Markéta Fučíková, finanční ředitelka Nadace Partnerství a rodačka z Hrušek.

Rozsah poškozené a zničené zeleně zatím není znám, Mendelova univerzita v Brně spolu se soukromými firmami a dobrovolnými arboristy aktuálně mapuje množství škod. Již nyní se ale odborníci shodují, že vedle financí na nové výsadby budou potřeba peníze na záchranu stromů, které ještě stojí. ,,Důležitou součástí celkové rekonstrukce postižených obcí je i pečlivá obnova zeleně. Nadace Tipsport pro tyto účely vypíše grant v celkové výši jeden milion korun," komentuje Lucia Štefánková, ředitelka Nadace Tipsport, která je generálním partnerem iniciativy Sázíme budoucnost.

Významnou finanční injekci pro dlouhodobou obnovu regionu budou znamenat aktuální i připravované dotační programy od Ministerstva životního prostředí. ,,Posíláme 100 milionů na obnovu zeleně po tornádu. Dotace, které pokryjí sto procent nákladů, je možné využít jak na odklízení poškozených stromů a keřů, tak na novou výsadbu dřevin, obnovu trávníků nebo trvalkových porostů. Podporovat výsadbu stromů budeme na celém území České republiky. Do programu Sázíme budoucnost vložíme dalších 200 milionů korun, o které si opět mohou žádat jednotlivci, obce, místní sdružení nebo firmy. Dalších 150 milionů od nás mohou dostat neziskové organizace. Ty získají dotaci, jen pokud seženou stejně velkou sumu jako od nás od soukromých dárců; a v konečném důsledku tak vysadí dvojnásobný počet stromů, než by přinesla samotná veřejná podpora," přiblížil ministr Richard Brabec.

Tyto prostředky doplní ze svých rozpočtů i soukromé firmy. K významným podporovatelům Sázíme budoucnost patří nebo brzy přibydou noví dárci, mezi největšími Nadace Tipsport, Škoda Auto, Nespresso, Penny, Unilever, Starbucks, Komerční banka nebo Rotary International.

Do celonárodní iniciativy Sázíme budoucnost, která sdružuje a podporuje všechny, kdo chtějí v České republice sázet a pečovat o stromy, se již zapojilo 38 tisíc lidí. Ti na www.sazimebudoucnost.cz zaregistrovali přes 1,1 milionu vysazených stromů. Sázíme budoucnost je nejúspěšnějším evropským projektem, který pomáhá naplňovat cíl Evropské komise vysadit do roku 2030 3 miliardy stromů. Mezi nejúspěšnější sazeče loňského roku, kteří si dnes v Brně převzali symbolický Zlatý rýč, patří například obec Javůrek, ČSOP Studénka, nezisková organizace Divous, z. s., Základní škola Hranice z okresu Cheb a Státní pozemkový úřad.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů