Úterý, 19. března 2024

Solární a fotovoltaické panely: Jak se vydat na cestu k vlastní udržitelné energii?

Solární a fotovoltaické panely: Jak se vydat na cestu k vlastní udržitelné energii?

Stále více domácností se ubírá cestou udržitelné energie a pasivního bydlení. Důvodem je vzrůstající cena energií i stále větší důraz na ekologii a obnovitelné zdroje. Klasická elektřina z tuhých paliv je čím dál méně v módě a nahrazují ji solární panely a fotovoltaické elektrárny. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Domácnosti i firmy využívají alternativní zdroje energie pro napájení domácnosti a šetření za elektřinu a ohřev vody. Výrobci a distributoři uvádějí, že jeden metr čtvereční solárního panelu ušetří přibližně 1 000 Kč ročně.

1. Rozmach solární energie roste

O narůstající popularitě alternativních zdrojů energie svědčí čísla z posledních let. Distributoři elektrické energie se bez výjimky shodují, že nárůst výkonu získaný ze sluneční energie je dvojnásobný. V roce 2020 využívalo fotovoltaickou nebo solární elektrárnu 6 293 subjektů.

Ještě před několika lety přitom patřily solární panely k poměrně nepopulárním způsobům vytápění, na který se celá řada lidí dívala skrz prsty. Investiční pobídky a moderní technologie ale způsobily, že tento zdroj tepla dnes běžně využívají komerční subjekty i domácnosti.

Rok

Výkon

Na dotacích vyplaceno

2019

25,1 MW

45 mil. Kč

2020

51,4 MW

310 mil. Kč

2. Solární panel nebo fotovoltaika?

Způsoby využití sluneční energie v domácnosti jsou dva - solární panely a fotovoltaická elektrárna. Zatímco panely využívají sluneční energii pro ohřev vody, fotovoltaika (FVE) převádí sluneční paprsky na elektrický proud.

Základním parametrem je tedy v tomto případě využití. Solární panely ušetří peníze za ohřev vody, při využití tepelného čerpadla s nimi navíc můžete ohřívat i vodu v bazénu.

Fotovoltaické elektrárny se napojují na speciální baterie, které akumulují elektřinu a tu následně dodávají do sítě. Tu využijete pro ohřev vody, vytápění nebo dobíjení elektromobilu.

Účinnost obou elektráren je velmi podobná. U obou se pohybuje mezi 5 až 20 % v závislosti na okolní teplotě. Fotovoltaice klesá účinnost s narůstající teplotou - o 0,5 až 1 % na 1 °C při venkovní teplotě nad 25 °C. Solární panely naopak ztrácejí výkon při nízkých teplotách.

3. Pomůže s financováním dotace?

Solární elektrárny jsou levnější než FVE panely. Jejich cena se pohybuje do 100 tisíc korun, k tomu ale zpravidla vyžadují investici do tepelného čerpadla pro efektivní rozvod ohřáté vody. Cena fotovoltaických elektráren přitom dosáhne od 200 do 400 tisíc korun v závislosti na využité technologii a rozloze.

Nejčastějším způsobem financování je dotace. Soukromým subjektům se nabízí program Nová zelená úsporám od Státního fondu životního prostředí České republiky. Na fotovoltaiku zřizovatel nabízí od 35 do 50 tisíc korun. Při kombinaci s kotlíkovou dotací na nový kotel navíc dostanete bonus 20 tisíc korun.

Právnické osoby využívají dotační programy Strukturálních fondů Evropské unie. Ty nabízejí finanční injekci až do 150 tisíc korun podle zvoleného programu, který je určován výkonem elektrárny.

C 3.3

FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem

35 tis. Kč

C 3.4

FV systém bez akumulace elektrické energie s tepelným využitím přebytků a celkovým využitelným ziskem >= 1 700 kW/rok

55 tis. Kč

C 3.5

FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem >= 1 700 kWh/rok

70 tis. Kč

C 3.6

FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem >= 3 000 kWh/rok

100 tis. Kč

C 3.7

FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem >= 4 000 kWh/rok

150 tis. Kč

C 3.8

Fotovoltaický systém efektivně spolupracující se systémem vytápění a přípravy teplé vody s tepelným čerpadlem

150 tis. Kč

4. Dotace se nemusí vyplatit

Dotačního pobídky mají tu nevýhodu, že se vyplácejí ex-post, tedy po dokončení celého projektu. Prvotní investice je tedy na vás. Kromě toho vyžaduje velké množství papírování od domácností i právnických osob. Prvním krokem je tvorba projektu a cenové kalkulace a následné nahlédnutí do vlastních finančních rezerv.
Pokud se realizce protáhne, může se stát, že vám úspory stačit nebudou - například kvůli zdražení materiálu. Vhodným řešením pak může být hotovostní půjčka. Tu dostanete do 24 hodin a nikdo se neptá, na co peníze máte. Odpadá také období udržitelnosti, během kterého musíte solární elektrárnu provozovat. V opačném případě dochází ke krácení nebo úplnému odejmutí dotace - ta vám navíc nikdy nepokryje celou investici.
Topení alternativními zdroji energie využívá čím dál tím více lidí. Až půlmilionovou investici můžete financovat půjčkou nebo prostřednictvím dotační pobídky - případně tyto dvě varianty zkombinovat. Důležitý je příklon k solární energii. A ten za poslední roky strmě stoupá.

Zdroj: PR článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů