Úterý, 19. března 2024

Kolínská nemocnice nově využívá unikátní technologii zpracování odpadu

Kolínská nemocnice nově využívá unikátní technologii zpracování odpadu

Kolínská nemocnice nově využívá unikátní technologii likvidace odpadu. Společnost Ventos, která je součástí strojírenské skupiny SkyLimit a zaměřuje se na zpětné získávání tepla, zde jako první v České republice instalovala jedinečné řešení na zpracování infikovaného i běžného komunálního odpadu Converter. Stejnou technologii využívají například složky armád Severoatlantické aliance (NATO). Zcela eliminuje riziko přepravy nebezpečného nebo kontaminovaného odpadu, informoval dnes ČTK v tiskové zprávě mediální zástupce Radek Ivaniškin.

Kolínská nemocnice technologii začala používat počátkem roku. Světová technologie, která doposud nebyla v ČR použita, byla před spuštěním do ostrého provozu testována v laboratořích Vysokého učení technického v Brně (VUT). Kromě zdravotnických zařízení je využitelná také pro zpracování směsného komunálního odpadu nebo vytříděných obalů.

Nebezpečný odpad, včetně například chirurgických nůžek nebo použitých injekčních stříkaček, je nejprve rozdrcen a zbaven ostrosti a následně je párou při teplotě převyšující 150 stupňů Celsia dekontaminován a zbaven infekčnosti. Výstupem se suchý recyklát o výrazně nižší hmotnosti a objemu, který je následně druhotně využit jako alternativní palivo. Tento suchý odpad lze navíc déle skladovat a je možné jej na rozdíl od nebezpečného odpadu odvážet běžnými nákladními vozidly.

"Pandemie covid-19 s sebou bohužel přinesla i výrazné navýšení objemu kontaminovaného odpadu nejen ze zdravotnických zařízení. Tento odpad je následně převážen mnoho kilometrů do spalovny nebo na skládku, což představuje riziko pro všechny články přepravního řetězce. Řešení Converter toto riziko zcela eliminuje, protože odpad je dekontaminován přímo v místě jeho vzniku," řekl obchodní ředitel společnosti Ventos Energy Solutions Leoš Grelich.

Nemocnice v Kolíně produkuje průměrně 170 tun infekčního odpadu ročně. Před využitím Converteru byl odpad odvážen speciálními nákladními vozidly do 130 kilometrů vzdálené lokality k dekontaminaci. Ročně tak nemocnice díky nové technologii ušetří přes 25.000 najetých kilometrů a 15 tun CO2. Projekt instalace nové technologie zpracování nebezpečného odpadu v Okresní nemocnici Kolín byl spolufinancován z fondů Evropské unie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů