Úterý, 19. března 2024

Kraje doporučily 35 projektů do Operačního programu Spravedlivá transformace

Kraje doporučily 35 projektů do Operačního programu Spravedlivá transformace

Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj koncem března vyhlásily veřejné výzvy k předkládání návrhů strategických projektů v rámci připravovaného Operačního programu Spravedlivá transformace (OP ST). Návrhy mohly předkládat všechny subjekty v regionech, které měly připraveny investiční projekty za více než 200 milionů korun nebo neinvestiční projekty za více než 50 milionů korun.

Karlovarský kraj k posouzení nashromáždil celkem 46 projektů, Ústecký kraj 49 projektů a v Moravskoslezském kraji bylo předloženo 65 projektů. O prostředky z Fondu pro spravedlivou transformaci se bude ucházet například řada brownfieldů, projekty se zaměřením na výzkum, vývoj a nové technologie či projekty zabývající se zvýšením kvalifikace, rekvalifikacemi a usnadněním přechodu zaměstnanců mimo stávající odvětví. Seznamy doporučených strategických projektů jsou k dispozici na webových stránkách. V Ústeckém kraji zde, v Moravskoslezském kraji zde a v Karlovarském kraji zde.

Prostředky na realizaci projektů poskytne nově zřízený Fond pro spravedlivou transformaci prostřednictvím samostatného Operačního programu Spravedlivá transformace. Jedná se o zcela nový operační program pro období 2021-2027 v gesci Ministerstva životního prostředí. OP ST má za úkol zmírnit negativní důsledky odklonu od uhlí v tzv. uhelných regionech - Karlovarském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

Uhelné regiony budou nepochybně čelit největším socioekonomickým nebo environmentálním výzvám, které jsou spojené s přechodem na klimaticky neutrální ekonomiku. Cílem podpory je především zajistit dostatek pracovních míst pro pracovníky, kteří odcházejí z uhelného průmyslu. Neméně důležité je i zabezpečit obnovu krajiny, jež byla těžbou uhlí zasažena.

Celková alokace pro Českou republiku činí 1,64 mld. eur. Fond pro spravedlivou transformaci tak disponuje částkou zhruba 42,7 miliard korun. Po odečtení prostředků na technickou pomoc si kraje rozdělí celkem 41 miliard. Z toho připadá 46 % na Moravskoslezský, 39 % na Ústecký a 15 % na Karlovarský kraj.

Návrhy strategických projektů prošly několika fázemi hodnocení a na závěr je projednaly Regionální stálé konference jednotlivých krajů, které vydaly závěrečná doporučení k zařazení projektů do Plánu spravedlivé územní transformace (PSÚT). Projekty budou součástí PSÚT, který projedná vláda a poté schválí i Evropská komisee. Uvedení projektu v PSÚT je z hlediska případného financování nezbytnou podmínkou.

Projektům v tomto předvýběru však nevzniká automatický nárok na financování, v následujících krocích musí úspěšně projít ještě dalším hodnocením. V Karlovarském kraji bylo do užšího výběru strategických projektů zvoleno 11 projektů, v Ústeckém kraji také 11 projektů a kraj Moravskoslezský do dalšího hodnocení posílá 13 projektů. Ve všech třech krajích je záběr projektů, co se týče zaměření, velmi široký.

Strategické projekty budou tvořit jen část OP ST, vypsány budou také obecné tematické výzvy otevřené širokému spektru zájemců o podporu. Podrobnosti o připravovaných výzvách budou postupně zveřejňovány během podzimu letošního roku.

Novinky o OP ST můžete sledovat díky novému newsletteru Zelený RE:START. Pokud o jeho zasílání máte zájem, k odběru se přihlaste zasláním žádosti na e-mail spravedlivatransformace@mzp.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů