Úterý, 19. března 2024

Ekologičtí aktivisté v Curychu zablokovali vchod do bank, policie je odnášela

Ekologičtí aktivisté v Curychu zablokovali vchod do bank, policie je odnášela

Asi dvě stovky ekologických aktivistů dnes ráno ve finančním centru Curychu zablokovaly vstup do sídel bank Credit Suisse a UBS. Účastníci protestu chtěli dát najevo svůj nesouhlas s investicemi těchto společností do ropné a plynárenské branže, která poškozuje klima, napsala agentura DPA.

"Zlomte moc bank a koncernů," skandovali protestující, kteří vstup do budov zatarasili jízdními koly i tím, že se před nimi sami usadili. Policisté vybavení megafony je vyzývali k odchodu, a když je demonstranti neposlechli, začali je od bank odnášet.

Kvůli podobnému protestu, který aktivisté v Curychu uspořádali v létě 2019, bylo osm z nich letos na jaře odsouzeno k podmínečným pokutám. Soud sice uznal, že jejich protest byl oprávněný, mohli ho ale podle něho uspořádat tak, aby při tom neporušili zákon.

Agentura Reuters napsala, že minulý týden aktivisté před sídlem vedení Credit Suisse v Curychu předvedli mystifikační scénku, při které se vydávali za představitele této banky a oznámili, že finanční ústav končí s financováním fosilních paliv.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů