Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obce postižené tornádem budou spolupracovat při obnově zeleně

Obce postižené tornádem budou spolupracovat při obnově zeleně

Obce na Břeclavsku a Hodonínsku poničené červnovým tornádem budou při obnově zeleně na svém území postupovat společně. Pomáhat jim budou odborníci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity, která sídlí v nedaleké Lednici. V tiskové zprávě o tom informovala břeclavská radnice.

Na území 26 kilometrů, kterým se na konci června prohnalo tornádo o síle F4, zůstaly poničené tisíce stromů, velká část z nich zdobila veřejná prostranství uvnitř obcí. Právě tam ale bude muset jejich obnova počkat nejdéle. "Hrušky mají zájem o celkovou koncepci obnovy zeleně v obci, nejdříve je ale třeba obnovit technickou infrastrukturu, především elektrické a plynové vedení," uvedla starostka Hrušek Jana Filipovičová (za KDU-ČSL).

Stejná situace je také v ostatních postižených obcích. První výsadby se proto pravděpodobně uskuteční v okolí obcí, v poškozených parcích a parkových lesích. Prostranství uvnitř obcí budou osázena teprve po zpracování projektové dokumentace. Převážná většina z nich je proto naplánovaná až na příští rok.

Kromě samotné výsadby je pro obce zásadní také následná péče o zeleň.

"Při vypisování dotačního titulu na obnovu zeleně budeme apelovat na ministerstvo pro místní rozvoj, aby součástí podpory byla i následná péče. Je snadné zasadit, složitější je ale zvládnout zalévání," uvedl místostarosta Břeclavi Jakub Matuška (Mladí a neklidní).

Tornádo se prohnalo přes území dlouhé 26 kilometrů na Břeclavsku a Hodonínsku večer 24. června, provázela jej silná bouře s krupobitím. Zničeno bylo přes 1200 domů, více než 180 bylo následně nutné strhnout, šest lidí při tornádu zemřelo, desítky utrpěly zranění.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů