Úterý, 19. března 2024

Němečtí Zelení slibují před volbami největší klimatický balík v historii SRN

Němečtí Zelení slibují před volbami největší klimatický balík v historii SRN

Pokud Zelení po zářijových parlamentních volbách usednou v německé vládě, prosadí největší klimatický balík v dějinách Německa. Dnes to na tiskové konferenci prohlásili kancléřská kandidátka Zelených Annalena Baerbocková s Robertem Habeckem, se kterým stranu společně vede. Aktualizovaný program boje proti klimatickým změnám slibuje ukončení výroby elektřiny z uhlí již od roku 2030 a ne od roku 2038, jak počítá stávající německý plán. Zelení také chtějí posílit pravomoci ministerstva životního prostředí, které by mělo získat právo vetovat zákony v rozporu s plněním cílů pařížské klimatické dohody z roku 2015.

"Děláme domácí úkoly, které stávající vláda nesplnila," řekl Habeck na adresu končící vládní koalice konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracie SPD. Zelení se netají ambicemi sestavovat po zářijových parlamentních volbách novou vládu, jejich preference v průzkumech veřejného mínění ale v posledních týdnech výrazně poklesly.

"Ochrana klimatu nestojí jen na krásných slovech, ale na budování potřebné infrastruktury," řekla Baerbocková. "Proto v příští vládě prosadíme ten největší klimatický balík, jaký kdy v naší zemi vznikl," prohlásila.

V nově upraveném klimatickém plánu chtějí Zelení urychlit odklon od využívání uhlí pro výrobu elektrické energie. Takový krok má umožnit masivní výstavba větrných elektráren v Severním a Baltském moři a také rozšíření kapacit solárních energetických zdrojů.

Zelení chtějí rovněž v rozpočtu pro rok 2022, který připravuje ještě stávající vláda kancléřky Merkelové, o dodatečných 2,5 miliardy eur (63,7 miliardy korun) zvýšit investice do železnice, hromadné dopravy a cyklistiky.

Podle Baerbockové je nutné v zájmu plnění klimatických cílů vybavit ministerstvo životního prostředí právem veta proti takovým zákonům, které odporují mezinárodní dohodě z Paříže. Signatáři ujednání se tehdy dohodli na udržení globálního oteplení pod hranicí 1,5 stupně Celsia oproti předindustriálnímu období.

Zelení rovněž chtějí po vzniku nové vlády vytvořit zvláštní pracovní skupinu, která bude v týdenním rytmu jednat o koordinaci klimatického úsilí jednotlivých ministerstev, aby se vládní schvalovací proces co nejvíce urychlil.

Ochrana klimatu je před nadcházejícími parlamentními volbami jedním z klíčových témat, v programu mají ekologii všechny zavedené strany. Němečtí zákonodárci navíc v červnu schválili zákon, podle kterého země dosáhne neutrality emisí skleníkových plynů nejpozději do roku 2045, což je o pět let dříve než původní plán a než stávající záměr Evropské unie.

Aleš Zápotocký

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů