Pátek, 29. března 2024

ČIŽP omezila provoz skládky Celio u Litvínova kvůli nebezpečným odpadům

ČIŽP omezila provoz skládky Celio u Litvínova kvůli nebezpečným odpadům

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) rozhodla o omezení provozu skládky Celio u Litvínova na Mostecku. Důvodem je hrozba bezprostředního závažného dopadu na životní prostředí kvůli nesprávnému skladování látky styren v sudech. Jeho nebezpečnost spočívá ve vysoké hořlavosti. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka. Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) kvůli tomu svolal bezpečnostní radu kraje.

Skládku provozuje společnost Celio, která patří pod Purum Kraft. Její mluvčí Klára Kobzová ČTK řekla, že firma se situací zabývá a připravuje k věci tiskové prohlášení, které zveřejní zkraje příštího týdne. Bezpečnostní rada kraje zasedala ve středu. "Svolali jsme radu kvůli tomu, aby se začala věc ihned řešit, aby se nestalo, že by s odpadem ještě někdo manipuloval. Musí se zabezpečit tak, aby v případě požáru se nerozšířil na další části skládky. Odbor životního prostředí bude rozhodovat, co se skládkou dál," řekl ČTK hejtman.

Inspektoři provedli na konci července neohlášenou kontrolu skládky v Celiu, kde v minulosti opakovaně hořelo. Na skládce nebezpečných odpadů našli sudy s obsahem styrenových smol. Na hraně navážky o délce minimálně 70 metrů bylo umístěno několik vrstev sudů na sobě (nejméně tři vrstvy), na přilehlé straně další podélně uložené sudy. ČIŽP předpokládá, že provozovatel umisťoval sudy v několika řadách a zároveň vrstvách na sobě.

Odborníci odebrali v přítomnosti hasičů z několika sudů vzorky unikajících kapalin. "V odebraných vzorcích byla potvrzena vysoká koncentrace styrenu. Podrobnější analýzy dosud nejsou dokončeny," uvedl Ovečka. Provozovatel zařízení inspekci řekl, že jde o odpady z uskutečňované státní zakázky, která se týká skládky Nelahozeves Kaučuk společnosti Unipetrol.

ČIŽP zjistila, že na skládku u Litvínova bylo přijato od září 2019 do června 2020 značné množství těchto nebezpečných odpadů, v řádu jednotek tisíců tun. "Přijaté odpady však měly být podrobeny úpravě a následovat měla termická likvidace ve zcela jiném zařízení, mimo areál společnosti Celio," uvedl mluvčí. Inspekce tak kvůli závažnému porušení provozního řádu skládky a nebezpečí závažného nepříznivého dopadu na životní prostředí rozhodla o omezení provozu skládky a o nezbytných opatřeních, která mají zajistit bezpečnost provozu a omezit příjem odpadů na tuto skládku.

Krajský úřad v nejbližších dnech určí provozovateli opatření ke snížení rizika vzniku požáru na skládce komunálního odpadu, která je v těsné blízkosti skládky nebezpečného odpadu. Opatření bude podle mluvčího kraje Martina Volfa spočívat zejména v omezení aktivní plochy skládky komunálního odpadu na nezbytné minimum. Provozovatel bude muset bezpečně odstranit nelegálně uložený odpad a zneškodnit ho v souladu s předpisy.

Na skládce Celio hořelo v minulosti několikrát. Loni v květnu zasahovali hasiči u požáru jedné z hal. V roce 2018 škoda po požáru dosáhla 100 milionů korun. Pokutu od ČIŽP dostal provzovatel v roce 2019 za to, že nepřekryl nebezpečný azbest a překročil kapacitu překladiště.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů