Pátek, 29. března 2024

Odlesňování Amazonie pokračuje zvýšeným tempem z posledních let, naznačují data

Odlesňování Amazonie pokračuje zvýšeným tempem z posledních let, naznačují data

Tempo odlesňování v brazilské části Amazonie zřejmě pokračuje již třetí rok za sebou zvýšeným tempem, při němž za rok zmizí přes 10.000 metrů čtverečních pralesa. Podle agentury AP to vyplývá z předběžných dat zveřejněných brazilskými úřady. Kácení Amazonie v zájmu rozvoje průmyslu a zemědělství prosazuje krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro, za jehož vlády mizí deštný prales v Brazílii výrazně rychleji než v předchozích deseti letech.

Brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) zveřejnil data z monitorovacího systému Deter, podle nějž zmizelo za 12 měsíců od loňského srpna do letošního července téměř 8800 kilometrů čtverečních pralesa. Tyto údaje jsou přitom předběžné a ke konci roku úřady obvykle vydávají jejich upřesnění. Experti očekávají, že konečná data ukážou odlesnění kolem 10.000 kilometrů čtverečních za toto 12měsíční období, což zhruba odpovídá rozloze Jihočeského kraje.

V deseti letech před Bolsonarovým nástupem k moci úřady nikdy nezaznamenaly podobnou mírů odlesňování, roční průměr mezi lety 2009 a 2018 činil asi 6500 metrů čtverečních. Nynější prezident však kácení pralesů podporuje a odmítá zahraniční kritiku jako pokus o zastavení rozvoje brazilského zemědělství. Bolsonarova vláda rovněž odebrala některé pravomoce úřadům na ochranu životního prostředí a prosazuje zákony, jež by zmírnily ochranu pralesů. To dodává odhodlání těm, kteří kácením chtějí získat novou půdu, píše AP.

Ačkoliv Bolsonaro nejprve tvrdě odmítal mezinárodní kritiku svého přístupu k Amazonii, v poslední době svůj tón zmírňuje. Na konci června dekretem vyslal do pralesů vojáky, kteří mají například dohlížet na to, aby nedocházelo k nelegální těžbě. Kritici však tvrdí, že je přítomnost armády spíše symbolickým gestem a nemá příliš velký reálný dopad.

Viceprezident Hamilton Mourao, který vede vládní radu pro otázky Amazonie, již dříve řekl, že chce letos odlesňování snížit o deset procent. Začátkem srpna však prohlásil, že se tento cíl zřejmě podaří splnit jen asi z poloviny. Předběžná data ze systému Deter zatím naznačují asi pětiprocentní snížení úbytku pralesa oproti minulému 12měsíčnímu období.

Brazílii minulý týden navštívil Bidenův bezpečnostní poradce Jake Sullivan a setkal se s guvernéry třech z devíti brazilských států, na jejichž území se Amazonie rozprostírá. Guvernér státu Para, kde ubývá prales nejrychlejším tempem, pak médiím sdělil, že USA zvažují finanční pomoc Brazílii. Jejím cílem by bylo podpořit investice namířené na přechod k udržitelnému rozvojovému modelu tamního zemědělství. Sullivan však údajně nehovořil o konkrétních částkách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů